27. IZDANJE

Drugog dana Sarajevo Film Festivala održano gotovo 30 filmskih projekcija

15.08.2021 u 11:47

Bionic
Reading

Natjecateljski program - igrani film 27. Sarajevo Film Festivala započeo je sinoć u sarajevskom Narodnom pozorištu, regionalnom premijerom debitantskog filma kosovske redateljice Luàne Bajrami. Film 'Brdo na kojem riću lavice' svjetsku je premijeru imao ove godine na Filmskom festivalu u Cannesu, a prikazuje u jednom malom, zabačenom selu na Kosovu, tri žene gledaju kako drugi guše njihove nade i snove. Ništa ne može spriječiti njihov pokušaj da ostvare nezavisnost: vrijeme je da lavice počnu rikati

Druga regionalna premijera u Natjecateljskom programu - debitantsko ostvarenje gruzijske redateljice Juje Dobrachkous. Film 'Bebia, Jedina čežnja moje duše' svjetsku je premijeru imao ove godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, a tematizira složene obiteljske odnose u čijem je središtu djevojka koja je svoj život počela graditi izvan domovine, no nakon smrti bake ponovo se suočava sa svim što je jednom ostavila iza sebe.

  • +5
Na crvenom tepihu SFF-a ekipe filma 'Brdo s koga lavice riču' i 'Quo Vadis, Aida' Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

U Ljetnom kinu Coca-Cola, u programu Open Air prikazan je film 'Otac' - dobitnik Oscara® za najboljeg glumca (Anthony Hopkins) i najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton i Florian Zeller). Film vrlo snažno i ozbiljno prikazuje temu demencije iz perspektive dementnoga lika kako on vidi i doživljava stvarnost, njegov raspršen i iskrivljen pogled u kojem se miješaju razdoblja u životu te percepcija ljudi oko sebe, uključujući i članove obitelji.

Program 'Posvećeno' (Tribute To) u okviru kojeg se prikazuje retrospektiva odabranih Wendersovih filmova otvorio je u popodnevnim satima u kinu Meeting Point film 'Alice u gradovima, nakon kojeg je organiziran susret i sa samim redateljem, a u 21:00 sat u Summer Screenu na programu je prikazan je film 'Buena Vista Social Club'.

Festivalskim crvenim ćilimom, osim ekipa iz Natjecateljskog programa  - igrani film, prošetala je i redateljica Jasmila Žbanić s ekipom svog filma 'Quo Vadis, Aida?' koji se prikazao jučer čak na pet lokacija u Sarajevu.