'IMA LI BOG NACIJU?'

Gosti FALIŠ-a: 'Kad crkvi guramo etničku uniformu, dolazi do pucanja'

08.09.2017 u 09:42

Bionic
Reading

Druge večeri Festivala alternative i ljevice Šibenik na okruglom stolu 'Ima li Bog naciju' 7. rujna govorili su šibenski teolog Branko Sekulić, te Nebojša Zelić i Zoran Grozdanov, urednici knjige 'Vjera u dijalog' koja tematizira odnos religije i društva

'Crkva treba odgovarati na socijalne probleme, ići u korak s vremenom i prihvatiti probleme koje to vrijeme nosi, a neutralna crkva je nikakva crkva, tek izložbeni primjerak koji možemo objesiti kao goblen na televiziju', istaknuo je Branko Sekulić koji se bavi odnosom Crkve i nacionalizma na našem prostoru. Kad predstavnike Crkve izjednačavamo s Bogom, crkva gubi karakter, naveo je. 

'Počinjemo govoriti o hrvatskoj ili srpskoj crkvi, što su samo pridjevi koji zauzimaju mjesto glavnom subjektu, Bogu. Kad vjeri guramo tu etničku uniformu dolazi do pucanja', rekao je Sekulić te upozorio na velik problem priklanjanja Crkve nacionalizmu, što se Hrvatskoj dogodilo. 

Nebojša Zelić, docent na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, istaknuo je da se Crkva često ponaša kao politički djelatnik vezan uz desne opcije, a Zoran Grozdanov, doktor teologije, kazao je kako je ljevica u Hrvatskoj odbacila religijski identitet zbog čega dolazi do 'sukoba' vjernika i ljevice koja je čitavo polje religije prepustila desnici. 

Kod nas religija progovara samo o žrtvama svog naroda i na taj način utječe na naše kulturno pamćenje, istaknuo je također Grozdanov te otvorio pitanje o odnosu religije prema žrtvi.

Rasprava se povela i o inerciji Crkve po pitanju gorućih socijalnih problema u Hrvatskoj, i kako je rekao Sekulić, Crkva u Hrvatskoj nema konkretnu agendu koja odgovara trenutku u kojem živimo, dok je Zelić upozorio na otpor koji je crkva pružila kada je država počela uzimati 'monopol' na pomaganje siromašnima i podučavanje. 

'Država je uzimala posao crkvi koja nije podržavala intencije lijevih agendi koje su pokušale ponuditi institucije javnog dobra', naveo je Zelić.

Teolozi su se dotakli i, kako su kazali, djelovanja parareligijskih udruženja poput udruga U ime obitelji i Vigilare te njihovog utjecaja na sekularizaciju. 

'Svi oni traže tu famoznu riječ zajedništvo u religijskom i nacionalnom identitetu, umjesto u zajedničkom rješavanju socijalnih pitanja. U ime obitelji su ukrali ono što je tradicionalno bilo vezano uz ljevicu, a to je politički aktivizam u civilnom društvu koji se zalagao za prava drugih. Sada oni koriste sva sredstva koje je koristilo tradicionalno civilno društvo, i to da bi oduzeli prava drugima. Imamo demokraciju u kojoj većina donosi odluke i krši povijesno liberalna prava, a to čine u U ime obitelji', pojasnio je Zelić. 

Ranije na FALIŠ-u u Šibeniku predstavljena je knjiga 'Mađarska rečenica' crnogorskog autora Andreja Nikolaidisa, koji je kazao da je 'današnja Europa opsjednuta figurom žrtve i krivice, a u oba slučaja stvar je lažna. Svako ljudsko biće ima potencijal da bude žrtva, a to nije vrlina samo po sebi', istaknuo je nagrađivani pisac. 

Druga večer FALIŠ-a nastavljena je na Maloj loži predavanjem o europskim politikama nakon crvenog oktobra dr. Cirile Toplak te projekcijom dokumentarnog filma 'Europa zabranjena kolonija' Danijela Davisa i Srećka Horvata.