POSLUŠAJTE 'RITAM I RIF'

Glazbeni projekt pjesnika i pjevača

19.01.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Predstavljanje CD-a 'Ritam i rif' koji je u glazbeni projekt okupio petnaest hrvatskih pjesnika bit će održano 25. siječnja s početkom u 20 sati u zagrebačkom klubu Pepermint

CD 'Ritam & rif' zamišljen je kao mini glazbena antologija suvremenoga hrvatskog pjesništva. Projekt u kojem su spojeni pjesništvo i glazba okupio je 15 glazbenih kolektiva koji su uglazbili 15 suvremenih hrvatskih pjesnika.

'Mein faterlant' Ivana Slamniga uglazbio je tako njegov sin Davor Slamnig, a na njoj svira i njegov unuk. 'Rastanak' Vesne Parun izvodi Josipa Lisac, a 'Nije razlog' Predraga Lucića na hrvatskom je otpjevao Marc Choucair, maronit iz Bejruta, pjevač u grupi Damira Šodana, pjesnika na privremenom radu u Den Haagu. Arsen Dedić izvodi svoje 'Ratne profitere', Darko Rundek uglazbio je Gordanu Benić, a slavne stihove 'U lijevoj mladi luk/U desnoj komad pečene janjetine/U džepu Katekizam hrvatskih kamikaza...' iz pjesme 'Hrvati mi idu na jetra' Borisa Marune interpretiraju Filip Šovagović i Restructive. Na projektu se radilo više od pola godine, a ideja se razvijala još od prošle. Ideja da se eksperimentira sa suvremenim pjesnicima, u rasponu od Vesne Parun, Josipa Severa i Ivana Rogića Nehajeva preko Delimira Rešickog i Ivice Prtenjače do Dorte Jagić iAne Brnardić, javila se na književnim večerima 'Zagrijavanje'. Tijekom cijele godine zajedno s domaćim pjesnicima i prozaicima nastupao je i dugoselski bend Olovni ples, specijaliziran za prevođenje hrvatskih književnih klasika u blues i rock.

Pjesme i pjesničke opuse birali su Ervin Jahić, Ivan Herceg, Jadranka Pintarić, Ivica Prtenjača, Marko Pogačar i Roman Simić Bodrožić. Izbor tako odabranih pjesnika završio je u rukama Andreja Jakuša i Ante Perkovića, čiji je zadatak bio bezbolni transfer iz jednog u drugi medij.

'Za svakog pjesnika dobili smo desetak pjesama. Naš je zadatak bio da odaberemo glazbenike s čijim bi se senzibilitetom to moglo poklopiti, koji bi se mogli prepoznati u tim pjesmama i kojima bi predstavljale nekakav izazov. Primjerice, u ovom je izboru vrlo malo pjesnika koji se koriste rimom, tako da su se glazbenici morali poprilično potruditi u njihovu uglazbljivanju. Svi su bili entuzijastični, a rezultati su iznenađujuće dobri', kazao je Ante Perković

U antologiji se svira rock, blues, jazz i progressive, elektronička, kabaretska i kantautorska glazba.

Urednik Poezije Ivan Herceg kazao je da su svi akteri pristali bez naknade sudjelovati u projektu. 'Ritmom & rifom' ujedno se obilježava i peta godina izlaska časopisa Poezija, jedinstvenog i u regiji.