NESIGURNA KULTURA

Generalku za 'Elementarne čestice' imala i dubrovačka policija

20.07.2015 u 22:09

Generalna proba Elementarnih čestica uz policiju

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic

Bionic
Reading

Dan uoči premijere 'Elementarnih čestica' na Dubrovačkim ljetnim igrama održana je generalna proba na Lovrijencu, a generalku je imala i policija koja će osiguravati izvedbe predstave rađene prema romanu Michela Houellebecqa u režiji Ivice Buljana zbog procjene policije da se radi o sigurnosnom riziku

Predstava se igra po adaptaciji Velimira Grgića, dramaturg je Robert Waltl, scenograf Aleksandar Denić, kostimografkinja Ana Savić Gecan, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, a autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar. Dramski ansambl predstave čine Marko Mandić, Senka Bulić, Stipe Kostanić, Hana Selimović, Lucija Šerbedžija, Zoran Prodanović Prlja, Jelena Miholjević, Marko Cindrić, Miki Solus, Mada Peršić, Paško Vukasović, Karlo Mrkša. 'Predstava je zapravo smještena između performansa, muzičkog i političkog teatra', rekao je uoči premijere redatelj Ivica Buljan.

RTL Autor: RTL

Željko Lukunić / PIXSELL

Kontroverzni francuski pisac Michel Houellebecq roman 'Elementarne čestice' objavio je 1998. i uprizoren je u nekoliko europskih zemalja, uključujući Njemačku, Francusku i Španjolsku, a sada i Hrvatsku. Pisan je sirovim i brutalnim jezikom i smatra se svojevrsnim esejem o kraju povijesti i potpunoj dekadenciji suvremenog društva. Ova predstava dio je programa Rendez-vous - festivala Francuske u Hrvatskoj.

Kad je najavljena na programu Dubrovačkih ljetnih igara, izazvala je mnogo buke i prijetilo joj je povlačenje iz programa, a cijelu strku inicirao je dubrovački HDZ. Ministar policije Ranko Ostojić procjenu da se radi o sigurnosnom riziku argumentirao je riječima da je francuski pisac optužen za islamofobiju, no podršku izvođenju predstave dalo je Ministarstvo kulture koje je najavilo pokriti troškove koji su nastali kada je iz financiranja DLJI izašla Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik.