RETROSPEKTIVA

Generalićevi radovi u Muzeju naivne umjetnosti

05.02.2010 u 08:59

Bionic
Reading

Komorna retrospektivna izložba radova Ivana Generalića iz prvog razdoblja njegova stvaralaštva od 1930. do 1945. otvorena je u Muzeju naivne umjetnosti uz predstavljanje monografije 'Ivan Generalić 1930. - 1945.' autorice Svjetlane Sumpor

Izloženo je 29 Generalićevih radova u tehnikama tuša i akvarela na papiru, ulja na platnu, ulja na staklu te tempere na staklu, što čini izbor iz ukupno oko 190 njegovih djela iz tog razdoblja.

Dvojezična hrvatsko-engleska monografija donosi pak reprodukcije svih sačuvanih umjetnikovih radova nastalih od 1930. do 1945. te dostupne podatke o radovima koji nisu sačuvani. Opremljena je popisom Generalićevih samostalnih i grupnih izložaba, bibliografijom vezanom uz navedeno razdoblje, fotografijama iz umjetnikova života, predgovorom Vladimira Crnkovića te fragmentom iz recenzije Marijana Šoljara.

Autorica Svjetlana Sumpor Generalićevo stvaralaštvo od 1930. do 1945." stilski je podijelila na "dječju", zatim "zemljašku" te lirsku, odnosno "belkantističku" fazu, posebno izdvojivši "zemljašku" fazu, u kojoj je Generalić, pod utjecajem pokreta "Zemlja", najviše bio otvoren inovativnim likovnim rješenjima.

Riječ je o najznačajnijem razdoblju Generalićeva stvaralaštva, istaknuo je na na otvorenju Vladimir Crnković, ravnatelj Muzeja naivne umjetnosti, ustvrdivši kako ova kritička prezentacija "svjedoči o istinskom i respektabilnom umjetniku europske i naše umjetnosti 20. stoljeća".

Zahvaljujući ovoj monografiji, neka od Generalićevih djela po prvi su put prepoznata i prezentirana javnosti, rekao je recenzent Špoljar koji je kao posebnu vrijednost istaknuo sustavan pregled kritičke valorizacije Generalićeva djela - od utemeljenih kritičkih prezentacija do ideoloških i dogmatičnih tekstova.

"Monografija Ivan Generalić 1930.-1945. jedan je od temeljnih radova na temelju kojega će se valorizirati umjetnikov rad za tri godine kada se bude obilježavala 100. godišnjica njegova rođenja", istaknuo je Špoljar.

Ivan Generalić (Hlebine, 1914. - Koprivnica, 1992.) klasik je svjetskog naivnog slikarstva i povijesno prvi slikar hrvatske naive, te istaknuti predstavnik figurativnog slikarstva 20. stoljeća.

Izložba ostaje otvorena do 7. ožujka.