GOSTOVANJE RUSKIH UMJETNIKA

Gala koncert sanktpeterbuškog baleta, opere i mjuzikla u zagrebačkom HNK

  • Autor: I.Č./HINA
  • Zadnja izmjena 05.06.2017 10:09
  • Objavljeno 05.06.2017 u 10:09
HNK Zagreb

HNK Zagreb

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ugostit će 5. i 6. lipnja svjetski proslavljene baletne i operne umjetnike sanktpeterburških kazališnih kuća, Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson na gala koncertu najavljenom kao događaj sezone središnjeg nacionalnog teatra.

Nakon iznimno uspješnog gostovanja slavnih sanktpeterburških baletnih prvaka na gala baletnom koncertu u listopadu prošle godine, kada su na sceni HNK-a Zagreb nastupili uz ovacije prepunoga gledališta, taj je teatar za svoju publiku pripremio još jedno veliko gostovanje proslavljenih ruskih umjetnika u Zagrebu.

Program pod nazivom 'Gala koncert sanktpeterburškog baleta, opere i mjuzikla' rezultat je suradnje zagrebačkog HNK-a i velikih kazališnih kuća Marijinskog teatra, Akademskog kazališta opere i baleta Mihajlovskij, te Akademskog kazališta opere i baleta Leonid Jakobson.

Održat će se u okviru Kulturnog programa Sankt Peterburga u Zagrebu s ciljem nastavka 'kulturnog dijaloga' između dva grada u sklopu obilježavanja 25. obljetnice ruskog priznanja neovisnosti Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa, navodi rusko veleposlanstvo u Zagrebu.

Svrha ovog projekta je jačanje i razvijanje kulturne suradnje između Ruske Federacije i Hrvatske, stvaranje povoljnih uvjeta za jačanje međusobnog razumijevanja između dviju zemalja, razvoj obostrano korisne suradnje i partnerstva, jačanje i unapređenje međunarodnih kulturnih kontakata i potvrđivanje zajedničkih kulturnih vrijednosti i duhovnog srodstva dvaju naroda, ističu u ruskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Pod umjetničkim oblikovanjem nagrađivanog baletnog prvaka i umjetničkog voditelja sanktpeterburškog kazališta Leonid Jakobson Andriana Fadejeva, u sklopu Gala koncerta bit će izvedeni atraktivni dijelovi iz svjetski poznatih baleta i opera poput 'Carmen' G. Bizeta, 'Pepeljuge' S. Prokofjeva, 'Spartaka' A. Hačaturjana, 'Don Quijotea' L. Minkusa, 'Chopiniane' F. Chopina, 'Korsara' R. Driga, mjuzikla 'Ples vampira' M. Kunza i J. Steinmana i mnogih drugih glazbenih djela svjetski poznatih kompozitora.

'Zagrebačka publika imat će ekskluzivnu priliku uživati u nastupima nekih od vodećih ruskih, a time i europskih baletnih i opernih solista, pobjednika mnogih državnih i međunarodnih natjecanja te laureata Više teatralne nagrade Sankt Peterburga Zlatni sofit i Ruske Nacionalne kazališne nagrade Zlatna maska', stoji u najavi.

Njihov nastup u Zagrebu, ističu iz HNK, jedinstvena je prigoda da se doživi 'zajedničko predstavljanje velikih sanktpeterburških umjetnika u sklopu jednog programa, što je svakako izniman događaj za Hrvatsku, ali i za Rusiju'.

Marijinsko kazalište, jedno od vodećih glazbenih kazališta u Rusiji i svijetu, predstavit će svoje najbolje plesače pa će tako Jekaterina Osmolkina i Aleksandar Sergejev izvesti Pas de deux iz baleta 'Leptir' Jacquesa Offenbacha u koreografiji Marie Taglioni i adagio iz baleta 'Pepeljuga' Sergeja Prokofjeva u koreografiji Alekseja Ratmanskog.

Vladimir Škljarov i Marija Širinkina Pas de deux iz baleta 'Korsar' Riccarda Driga, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta 'Spartak' Arama Hačaturjana u koreografiji Jurija Grigoroviča, a Jelena Jevsejeva i Aleksandar Sergejev upoznat će publiku sa suvremenom predstavom 'Rastanak' ruskoga koreografa Jurija Smekalova na glazbu Johna Powella.

Mihajlovsko kazalište opere i baleta predstavit će 'Without words' na glazbu Franza Schuberta u koreografiji Nacha Duata i Pas de deux iz baleta 'Plamen Pariza' na glazbu Borisa Asafjeva u koreografiji Vasilija Vajnonena, koje će izvesti balerina Anželina Voroncova i Ivan Zajcev.

Solisti Sanktpeterburškog državnog akademskog baletnog kazališta Leonid Jakobson – Jelena Černova i Stepan Demin izvest će "Bečki valcer" na glazbu Johanna Straussa u koreografiji osnivača kazališta Leonida Jakobsona. Alla Bočarova i Andrej Sorokin izvest će Pas de deux iz baleta 'Don Quijote' na glazbu Ludwiga Minkusa, u koreografiji Mariusa Petipaa i adagio iz baleta "Chopiniana" na glazbu Frederica Chopina u koreografiji Mihaila Fokina.

Opernu umjetnost predstavit će Irina Matajeva, solistica Marijinskog teatra, koja će izvesti ariju Carmen iz opere 'Carmen' Georgesa Bizeta, i Aleksandar Trofimov, solist Akademije mladih opernih pjevača Marijinskog kazališta, koji će izvesti romancu Borisa Fomina 'Dugim putem'. U duetu će izvesti djelo Francesca Sartorija i Lucia Quarantotta "Time to say goodbye'.

Dio gala koncerta koji će kombinirati glazbenu, dramsku, koreografsku i opernu umjetnost – mjuzikl – predstavit će neki od njegovih najsjajnijih predstavnika. Solistica ruskih mjuzikla, kazališna i filmska glumica Manana Gogitidze izvest će kompoziciju 'New York, New York', a vodeći solist ruskih mjuzikla, kazališni i filmski glumac Ivan Ožogin 'At the moment' Nadéah . Manana i Ožogin u duetu će izvesti 'Mrkli mrak' iz mjuzikla 'Ples vampira' Michaela Kunzea i Jima Steinmana.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!