U ZAGREBU I SPLITU

Frédéric Beigbeder i Rada Iveković gosti ovogodišnjeg Festivala svjetske književnosti

28.06.2018 u 15:38

Bionic
Reading

Šesti Festival svjetske književnosti (FSK) održat će se početkom rujna u Zagrebu i Splitu, a među gostima se ističu ovogodišnja dobitnica Man Booker Internationala, Poljakinja Olga Tokarczuk, zatim francuska književna zvijezda Frédéric Beigbeder te domaća filozofkinja Rada Iveković s uspješnom karijerom u Francuskoj, koja će nakon više od 20 godina prvi put službeno nastupiti u Hrvatskoj

'Ovogodišnji Festival za razliku od tri prošlogodišnja nema zemlju u fokusu, ali zato ima možda najzanimljivije goste do sada', najavio je na konferenciji za novinare u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori programski direktor Festivala Seid Serdarević iz nakladničke kuće Fraktura.

Potvrđen je najveći broj gostiju iz ukupno 17 zemalja, od onih susjednih i europskih pa sve do daleke Australije, Južne Amerike i Afrike, a organizatori očekuju da će im još nekoliko njih potvrditi svoj svoj dolazak do sredine srpnja.

  • +8
Konferencija za medije Festivala svjetske književnosti Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Program 2. rujna u Kinu Europa otvara Olga Tokarczuk, poljska književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International, koja će govoriti o romanu 'Knjige Jakubove' čiji bi prijevod Mladena Martića trebao izaći ovih dana.

Među gostima su i izraelski pisac David Grossman, koji je Man Booker International dobio 2016., potom australski pisac i dobitnik britanskog Bookera Richard Flanagan, a stižu i Frédéric Beigbeder, jedan od najpopularnijih francuskih književnika, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri, koji se vodi kao jedan od omiljenih pisaca skandinavske književnosti te José Luís Peixoto, najvažniji portugalski autor srednje generacije, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Slavna domaća filozofkinja, koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj, Rada Iveković, također stiže na Festival i to će joj nakon više od dvadeset godina biti prvi službeni nastup u Hrvatskoj. Dolazi i meksički pisac, kojega organizatori najavljuju kao jednog od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije, Antonio Ortuño te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma.

Uz njih, tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi. FSK u suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a, čiji je Tomica Bajsić na konferenciji predstavio program, ove godine dovodi troje pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava. To su Francesca Cricelli i Thiago Ponce de Moraes koji predaju na sveučilištu u São Paolu i Riu de Janeiru te Bartholomew Ryan, filozof i profesor iz Lisabona, stručnjak za Fernanda Pessou kojem će biti posvećen jedan večernji program.

Tribine, radionice, filmovi i glazba

Prema najavi organizatora, Festival će ove godine ponuditi i nekoliko okruglih stolova posvećenih pitanjima kao što su pravo na priču i kultura moći u kontekstu afere #metoo, zatim o pitanjima granica slobode na tribinama 'Satira-sloboda-cenzura', a tu je i razgovor o generaciji milenijalaca i njihovim mogućnostima u suvremenom svijetu, okrugli stol 'Riječ i svijet' u organizaciji hrvatskog PEN-a i dr.

Od ostalih programa nastavljaju književnu matineju za srednjoškolce te prošle godine uvedeni program novinarskih radionica za učenike zagrebačkih srednjih škola koju će voditi novinari i urednici tjednika Express (24sata). Na konferenciji ju je predstavio glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

Filmski program ove godine bit će retrospektiva filmova koje je Lordan Zafranović snimio u plodnoj suradnji s Mirkom Kovačem, čime će FSK obilježiti i osamdesetogodišnjicu rođenja i petogodišnjicu smrti ovoga pisca. Filmovi koje će publika vidjeti su 'Okupacija u 26 slika', 'Muke po Mati', 'Pad Italije', 'Večernja zvona', 'Ubojstvo u noćnom vlaku' i 'Gosti i radnici', a bit će prikazani u Zagrebu i Splitu.

U glazbenom programu nastupit će multimedijska art skupina Gorgona Nova, koji će na otvaranju Festivala izvesti performans u čast Gorgone i Josipa Vanište. Na zatvaranju će svirati Sleepyheadsi.

Izložba inspirirane književnim djelima gostiju

Festival počinje pretprogramom, izložbom hrvatskih likovnih umjetnika u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić'.

'Umjetnici i ove, već šeste godine stvaraju svoja djela inspirirani književnim djelima naših gostiju. O uspješnosti toga koncepta govori i činjenica da su ta djela izložena i na Sedmom hrvatskom biennaleu ilustracije upravo ovdje u Klovićevim dvorima. Dan poslije u Kulturno informativnom centru u Zagrebu, pod kustoskim vodstvom Frane Dulibića otvorit ćemo i izložbu posvećenu satiri', najavio je Serdarević dodajući da su ove godine po drugi put imali natječaj u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti za vizual Festivala.

Izabrana su tri rada Lorene Almaši, koja je osvojila treću nagradu, drugu nagradu osvojio je Ivica Purgar, a pobjednički rad, koji je ujedno i vizual Festivala, jest plakat Ivana Stanišića.

Detaljan program FSK objavit će sredinom srpnja, kad će početi i pretprodaja vaučera u vrijednosti od 20 kuna te deset kuna za osobe mlađe od 25 godina i starije od 65 godina, koji će služiti kao ulaznica za programe u velikoj dvorani kina Europa (u 21 sat). Njima se ostvaruje i popust kod kupnje knjiga u Festivalskoj knjižari.