19.9.-15.10.2022.

[FOTO] U Gradskoj knjižnici Požega otvorena samostalna izložba Antonije Maričević - 'Fokus'

23.09.2022 u 14:45

Bionic
Reading

Stvarajući radove iz ove, druge po redu, serije Fokus umjetnica se vratila na početak

Proživljavajući ponovo sve mentalne procese kroz koje je prolazila prilikom rada na prvoj seriji, Antonia ponire duboko u sebe te izražava svoj osobni doživljaj. Gestualnošću poteza razigrava površinu slike, a kolorističkim srazovima nadilazi fizička ograničenja plohe i nameće iluziju prodora u dubinsko čemu također pridonosi kombinacija različitih tehnika – olovka, ugljen, pastel i akril pomiješan s pijeskom i ljepilom čime se dobiva dojam reljefnosti i titranja.

Tendencija k akcijskom slikarstvu kao da je prirodni put slikaričina temperamenta koja svoja promišljanja, traženja i inspiracije prenosi na platno koje shvaća kao podlogu za iskazivanje psihičkog stanja.

Svoj osobni izraz postiže kombinacijom različitih tehnika, bojom, linijom i namazom koji je na dijelovima lazuran a na drugim pastozan pa se faktura slike u isto vrijeme čini i ujednačena i neujednačena, i glatka i reljefna.Energija poteza prostire se do svih zakutaka platna u kompozicijama vibrantnih kretanja, sa silnicama punim snažnom zvučnosti.

Druga serija zaokružuje cjelinu i dokaz je mentalne nadmoći umjetnice koja je ovladala samom sobom.

Iva Firm, mag.hist.art.

  • +6
Fokus, izložba Antonije Maričević Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

O umjetnici:

Antonia Maričević rođena je 1995. godine u Zagrebu. Godine 2019. diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića. Iste godine odlazi na Erasmus+ stručnu praksu u Mestnu galeriju u Ljubljani gdje pet mjeseci radi kao kustos pripravnik. Dobitnica je nekoliko stipendija i dvije Rektorove nagrade za veliki timski znanstveni i umjetnički rad. Sudjelovala je na nekoliko humanitarnih umjetničkih projekata u Centru za rehabilitaciju Zagreb. Izlagala je na nekoliko samostalnih izložbi od kojih se ističu Fokus u Galeriji Zvonimir (2021.) te virtualna izložba Kućice na stranicama Muzeja Mimara (2021.-2022.). Neke od skupnih izložbi na kojima je izlagala su Deset u 10 dana u Muzeju Mimara (2018.), Retrospektivom kroz slavensku kulturu u Galeriji Ulupuh (2018.), One su tu u Galeriji likovnih umjetnosti "Slavko Kopač" (2020.) Od 2020. stalni je član HDLU- a.

Web stranica: antoniamaricevic.com 

Instagram: antonia.maricevic

O knjižnici:

Gradska knjižnica Požega smještena je u zgradi Prve požeške štedionice koja datira iz 1907. godine i zaštićeno je kulturno dobro. Nakon dugogodišnjeg projekta dogradnje i adaptacije zgrade koji su financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Grad Požega, prema projektu arhitekta Borisa Vučića Šnepergera, nova požeška Knjižnica otvorena je 15. ožujka 2021. Projekt koji je spojio tradicionalno i moderno u arhitektonskom i funkcionalnom smislu te donio nove prostorne mogućnosti, uz pomno promišljanje i planiranje stručnih knjižničarskih djelatnika, rezultirao je i povećanjem broja i kvalitete programa koji izlaze iz okvira tradicionalne knjižnične djelatnosti. Zahvaljujući dvama novim galerijskim prostorima, Galeriji Tunel i Galeriji svjetlosti, Knjižnica kontinuirano organizira izložbeni program, predstavlja publici nova umjetnička imena te ostvaruje suradnju s akademskim i lokalnim umjetnicima nudeći im mogućnost izložbe i promocije njihovih radova. Bogat izložbeni program Knjižnica ostvaruje uz potporu Ministarstva kulture i medija postajući tako mjestom u kojem umjetnici prepoznaju mogućnost za vlastitu afirmaciju te javnim prostorom koji svim zainteresiranima nudi mogućnost uživanja u umjetničkom doživljaju te podiže razinu kulturne ponude u zajednici.

Ivana Maričević, informatorica na odjelu književnosti, Gradska knjižnica Požega

Radno vrijeme: pon-pet 8-21h, subotom uz najavu na mail (ravnatelj@gkpz).hr od 10-12h.