do 15. listopada

[FOTO] Počinje ART FUTURE, prva izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 15.09.2022 11:06
  • Objavljeno 15.09.2022 u 11:06
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ART FUTURE press

Iza inovativnog projekta stoji uspješni hrvatski start-up Equinox Vision, koji je razvio platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima, a usporedno s ART FUTURE, kreće i 'T5G budućnost by ALU' manifestacija. Zagreb se ovim manifestacija stavlja uz bok New Yorku, Hong Kongu i Berlinu na području digitalne umjetnosti

ART FUTURE prva je izložba digitalne umjetnosti u proširenoj stvarnosti u Hrvatskoj i cijeloj Jugoistočnoj Europi, a ovu inovativnu i futurističku izložbu moći će pogledati svi potpuno besplatno i to u sklopu zagrebačke Artupunkture - platforme za kulturu i umjetnost, koja počinje danas i trajat će sve do 15. listopada. Artupunktura je projekt Turističke zajednice grada Zagreba i partnera čime se dodatno uzdiže kulturna i turistička ponuda Zagreba. Na mjesec dana, na lokacijama po cijelom Zagrebu će se moći vidjeti nešto doista jedinstveno - izložba u proširenoj stvarnosti ili popularnije u AR-u, čime će cijeli grad postati pravi futuristički izložbeni prostor.

Ujedno, ovim iskorakom, Zagreb će stati uz bok velikim svjetskim gradovima i predvodnicima digitalne umjetnosti kao što su Hong Kong, New York i Berlin. Ova inovativna izložba spaja umjetnost i tehnologiju, stvarnost i proširenu stvarnost, a ne prati se golim okom već putem ekrana na našim mobitelima. U pitanju su prije svega animirani trodimenzionalni modeli koji će putem proširene stvarnosti biti integrirani u gradski prostor i to na više od 30 prepoznatljivih zagrebačkih lokacija – od Trga bana Jelačića pa sve do Jaruna. Iza ovog jedinstvenog pothvata stoji hrvatski startup Equinox Vision, koji razvija platformu za konzumiranje sadržaja proširene stvarnosti na mobilnim uređajima. Aplikaciju Equinox XR, koja će biti potrebna za uživanje u izložbama je potpuno besplatna i samo ju je potrebno preuzeti s Google i Apple trgovina.

  • +5
  • +2

ART FUTURE

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ART FUTURE press

Ivan Voras, CEO i suosnivač Equinoxa ističe da je i ART FUTURE dokaz da hrvatsko znanje i hrvatska start-up scena može konkurirati velikim svjetskim igračima, što uostalom pokazuje interes za investiranje u ovaj proizvod kao i sve veći broj poziva koji stižu iz inozemstva. “Ponosni smo što ćemo svima koji se zateknu u Zagrebu priuštiti ovo jedinstveno iskustvo, koje vrlo zorno ilustrira da umjetnost i tehnologija nisu dva odvojena pojma, već itekako mogu ići ruku pod ruku. Osim što nam je cilj u Hrvatskoj građanima ponuditi nešto novo, jedan inovativan oblik konzumacije umjetnosti i zabave, također ovime želimo afirmirati mlade hrvatske digitalne umjetnike, ali i pokazati da hrvatska pamet i hrvatski start-upovi, kao što je danas Equinox, a sutra netko drugi mogu stajati uz bok velikim svjetskim igračima”, rekao je Voras.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: n.n.

Izložba ART FUTURE, odvija se uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba, gdje će digitalni umjetnici iz cijelog svijeta kao što su Costas Picadas iz New Yorka, Soliman Lopez iz Španjolske, ali i naši domaći Igor Puškarić, Milivoj i Veljko Popović, predstaviti svoja djela, i to u tehnologiji proširene stvarnosti. Scena digitalne umjetnosti ovih dana bit će bogatija i za još jednu manifestaciju - virtualnu izložbu "T5G budućnost by ALU" koja će zahvaljujući Hrvatskom Telekomu i zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti osim u Zagrebu, ispred T-Centra na Cvjetnom trgu biti dostupna i u Osijeku, Splitu i Rijeci.

Studenti ALU-a osmislili su i prikazali svoju viziju tehnološke budućnosti i gigabitnog društva, a njihova umjetnička djela u proširenoj stvarnosti moći će se vidjeti u blizini određenih T-Centara u navedena četiri hrvatska grada te na web stranici https://www.5gbuducnost.hr/.

“Umjetnost i tehnologija su dva iznimno kreativna i inovativna područja koja ujedno inspiriraju i povezuju, a ta veza će biti još snažnija i izraženija. Izuzetno mi je drago što smo ovom suradnjom s ALU-om potaknuli studente, da na autentičan i moderan način predstave svoje ideje, a njihova umjetnička djela i vizija budućnosti nas je oduševila te smo ponosni što je to i ART FUTURE prepoznao, uvrštavajući naše radove u ovogodišnji program”, izjavila je Branka Bajt, brand direktorica Hrvatskog Telekoma. Ivan Voras, CEO Equinoxa izrazio je zadovoljstvo što je ponuda proširena za ovu izuzetno inovativnu inicijativu.

Više informacija o digitalnim eksponatima i njihovim lokacijama moguće je vidjeti na web stranici https://artfuture.hr/, te u programima Artupunkture.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!