Nacionalni Pomorski Muzej u Gdanjsku

Izložba 'Podvodna arheologija u Poljskoj' sutra u središtu Zagreba

22.09.2022 u 10:20

Bionic
Reading

Izložba 'Podvodna arheologija u Poljskoj. Povijest i perspektiva', kojom se predstavljaju poljska dostignuća u području istraživanja i zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, bit će postavljena 23. rujna u središtu Zagreba

Izložba, koju organiziraju Nacionalni pomorski muzej u Gdanjsku, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru i poljsko Veleposlanstvo, bit će postavljena na početku Gajeve ulice i moći će se razgledati do 6. listopada.

Kako se ističe u najavi, izložba predstavlja poljska dostignuća na području istraživanja i zaštite podvodnih arheoloških lokaliteta, u skladu s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti podvodne kulturne baštine. Među njima su bili i rezultati višegodišnjih istraživanja olupina - trgovačkog broda iz 15. stoljeća pod nazivom Miedziowiec, švedskog broda Solen iz 17. stoljeća i razarača ORP Wicher, potopljenog tijekom Drugog svjetskog rata, kao i istraživanja ostataka srednjovjekovne luke u Pucku, koja su trenutno u tijeku.

Usto, izložba prikazuje učinke konzervacije artefakata izvađenih s podvodnih arheoloških nalazišta.

Nacionalni Pomorski Muzej u Gdanjsku najveći je pomorski muzej u Poljskoj i jedan od najvećih u Europi, a njegova je misija prikupljanje artefakata koji prikazuju pomorsku povijest Poljske, trgovinske odnose i razvoj pomorstva od najstarijih vremena do danas te ima više od 50 godina iskustva u podvodnim arheološkim istraživanjima i konzervaciji artefakata, ističe se u priopćenju poljskoga Veleposlanstva.

Usuradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru, Muzej iz Gdanjska provodi projekt usmjeren na promicanje poljske podvodne kulturne baštine i razvoj suradnje između Hrvatske i Poljske na području podvodne arheologije i zaštite kulturne baštine.

Projekt "Poljsko-hrvatska razmjena iskustava u području UNESCO-ve Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine" sufinanciran je iz sredstava Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske u okviru programa "Inspirativna kultura", dodaje se u priopćenju.