stajat će 7,7 milijuna eura

[FOTO] HAZU otvorila početak obnove Palače Vranyczany-Dobrinović

20.02.2023 u 14:26

Bionic
Reading

Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti otvorila je u ponedjeljak gradilište i početak konstrukcijske obnove u potresu stradale zgrade Palače Vranyczany-Dobrinović, osme i posljednje koja ulazi u program obnove

Ugovorom s Ministarstvom kulture i medija (MKM) osigurana su sredstva u ukupnom iznosu od gotovo osam milijuna eura, od čega na izvođenje radova za konstrukcijsku obnovu 7,7 milijuna eura.

Glavni tajnik HAZU akademik Dario Vretenar zahvalio je Ministarstvu na dobroj suradnji i kazao da počinju obnovu s namjerom da je provedu na vrijeme i da se u palaču što prije vrate Nacionalni muzej moderne umjetnosti (NMMU) i umjetničko-galerijske jedinice Akademije.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek naglasila je važnost postizanja kvalitetnog dogovora o prostoru u zgradi koji će zajednički koristiti HAZU i NMMU te izrazila nadu da će sve zgrade HAZU koje spadaju u najvažnije spomenike koje u ušle u konstrukcijsku obnovu bez poteškoća završiti taj dio obnove.

Ministarstvo je već krajem godine u cijelosti realiziralo sve sredstva koja su nam bila na raspolaganju iz Fonda solidarnosti, i sada trošimo dodatna sredstva, rekla je ministrica napomenuvši da Ministarstvo u ovom trenutku radi paralelno na području zagrebačkog i petrinjskog potresa na više od 280 projekata.

Svi se radovi odvijaju jako dobro i očekujem da se u cijelosti ispuni naš plan o potrošnji oko 300 posto inicijalne alokacije koja nam je bila na raspolaganja, potom nas čeka cjelovita obnova koja će potrajati još dvije-tri godine na složenijim projektima, a veliki dio projekata bit će završen do kraja ove godine, istaknula je Obuljen Koržinek.

Palača je u potresu 22. ožujka 2020. godine pretrpjela znatna oštećenja, djelomice su pale žbuka i štukature u predvorju i u ovalnoj dvorani, a zamjetne su bile i pukotine u pregradnim i nosivim zidovima (stubište).

Do potresa bila je sjedištem različitih odjela i ureda HAZU, kabineta grafike HAZU s izložbenom dvoranom, Kabineta za arhitekturu i urbanizam, a u najreprezentativnijem dijelu palače, na prvom i drugom katu nalazi se Nacionalni muzej moderne umjetnosti.

Nakon potresa 2020. godine Institut za povijest umjetnosti izradio je konzervatorski elaborat za Palaču Vranyczany-Dobrinović HAZU (autorica dr. sc. Irena Kraševac) u kojem su prikazani: povijest gradnje, valorizacija palače i prijedlog konzervatorskih smjernica.

Prema projektu bečkog arhitekta Otta von Hofera, palača je građena od 1881. do 1883. za plemića Ljudevita Vranyczany-Dobrinovića. U sklopu zagrebačke historicističke arhitekture jedna je od najreprezentativnijih plemićkih rezidencija i ima nezaobilaznu urbanističku ulogu u formiranju perivojnog trga potkove.

  • +11
HAZU otvorila početak obnove Palače Vranyczany-Dobrinović Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic