kino tuškanac

[FOTO] Dodjelom nagrada završen 15. Subversive Film Festival, program se nastavlja uz teorijsko-subverzivni program i Subversive Forum

23.05.2022 u 12:35

Bionic
Reading

Svečanom dodjelom nagrada Wild Dreamer u zagrebačkom kinu Tuškanac u nedjelju navečer završen je filmski dio 15. Subversive Festivala, koji je i ove godine u igranoj i dokumentarnoj konkurenciji donio recentne i provokativne naslove

Najboljim filmom u igranoj konkurenciji žiri je proglasio film "Planet" španjolsko- argentinske redateljice Amalije Ulman.

"Prvi dugometražni film mlade Amalije Ulman naizgled je bezbrižno ispričana priča o majci i kćeri sofisticirane elegancije koje se suočavaju s tragedijom siromaštva na iznenađujuće dosjetljive načine. Inteligentna, zabavna i istovremeno dirljiva, ova indie obiteljska dramedija napravljena je uvjerljivo i sigurne ruke, nježno i s istančanim osjećajem za estetiku filmske priče", obrazložio je tročlani žiri u sastavu Sonja Leboš, Tina Leisch i Marko Stojiljković.

Posebno priznanje žirija u igranoj konkurenciji osvojio je film "Veliko kretanje" bolivijskog redatelja Kira Russa i to zbog "snažne povezanosti s ovogodišnjim naslovom Festivala, Mikro-fizike protumoći, kao i zbog sanjarski hrabrog odabira 16mm formata".

Najboljim filmom u dokumentarnoj konkurenciji proglašen je film "Kako spasiti mrtvog prijatelja" redateljice Marusje Siroječovskaje.

"Laureatkinja dokumentarne konkurencije također je mlada debitantica u formatu dugog metra. Iskrena priča mlade redateljske debitantice o prijateljstvu, ljubavi, zlouporabi droga, a ponajviše o pripadanju ušutkanoj generaciji mladih u Rusiji, ali i šire, o čijim osobnim životima se ne zna gotovo ništa, ispričana je bez uljepšavanja", istaknuli su članovi žirija.

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji dobio je film Ruth Beckermann

Posebno priznanje u dokumentarnoj konkurenciji žiri je dodijelio filmu "Mutzenbacher" redateljice Ruth Beckermann. U pitanju je, kaže žiri, zapanjujuće inteligentna 'klopka' za muškarce koja je omogućila njihovo otvaranje kameri te javni govor o seksualnosti bez ustručavanja. Za sve one koji znaju koliko je takav govor rijedak, ovo je epohalan film, dodali su.

Pobjednički filmovi osvojili su skulpture svjetski poznatog hrvatskog kipara Nikole Vudraga.

Nakon kratke ceremonije dodjele nagrada, uz premijeru uznemirujuće vizualne elegije "Priroda o veličanstvenoj i destruktivnoj moći prirode", službeno je završeno 15. izdanje Subversive Film Festivala.

Najnoviji film armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana (rođen 1938.) njegov je prvi filmski uradak nakon više od 25 godina. 'Priroda' je imala svjetsku premijeru na IDFA-i u Amsterdamu i projekcija na Subversiveu jedno je od rijetkih, ekskluzivnih projekcija filma "koji razbija sve iluzije o tome da čovječanstvo može kontrolirati prirodu".

  • +43
Zatvaranje 15. Subversive Film Festivala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Sanja Bistričić

SFF se nastavlja uz teorijsko-subverzivni program i Subversive Forum

Nakon što je završen filmski dio programa Subversive Film Festivala, Festival u ponedjeljak ulazi u drugi tjedan održavanja i nastavlja se uz teorijsko-subverzivni program i Subversive Forum.

Ponedjeljak na Subversive Forumu počinje projekcijom filma "Hakirana pravda" koji prati slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea od početka desetogodišnjeg pritvora i borbe protiv izručenja u SAD gdje mu prijeti 175 godina zatvora radi otkrivanja američkih ratnih zločina.

O sudbini Assangea, istraživačkog novinarstva no i cijelog tzv. slobodnog svijeta ovih dana odlučuje britansko sudstvo.

Projekcija filma bit će u 18 sati u SPD “Privredniku", a nakon projekcije, u 19,30 sati održat će se razgovor u kojem će sudjelovati aktivistkinja Marie-Odile Dorer iz pokreta za oslobođenje Juliana Assangea, odvjetnica WikiLeaksa Renata Àvil te francuski filozof i autor knjige "Umijeće pobune: slučaj Juliana Assangea", Geoffroy de Lagasnerie.

U 20,30 sati počinje online predavanje američkog političkog filozofa Jasona Reada pod nazivom "Negativna solidarnost kao strategija: od adaptacije do transformacije". Read će se u predavanju baviti svijetom rada tijekom proteklih pedesetak godina u kojem je odgovor na smanjenje plaća i sigurnosti zaposlenja uglavnom bio manje usmjeren na jačanje radničke agitacije i organizacije negoli na prilagodbu.

Radnici su na sve niže plaće odgovorili preuzimanjem različitih honorarnih i dodatnih poslova, koje je omogućila platformska ekonomija.

Razgovor će moderirati Mario Kikaš.