dvadesetak predavanja

Subversive Festival: najavljen simpozij posvećen Radomiru Konstantinoviću

20.10.2021 u 10:30

Bionic
Reading

Simpozij će se održati 22. i 23. listopada u SPD 'Privrednik' , a okupiti okupiti će dvadesetak predavanja koja će dati uvid u tematski i spoznajno opsežno djelo autora

U sklopu završnog dijela ovogodišnjeg, 14. Subversive Festivala u Srpskom privrednom društvu 'Privrednik' 22. i 23. listopada održat će se simpozij posvećen srpskom književniku i filozofu Radomiru Konstantinoviću.

Pod nazivom 'Privilegija manjine: O djel(ovanj)u Radomira Konstantinovića' simpozij će okupiti dvadesetak predavanja koja će dati uvid u njegovo tematski i spoznajno opsežno djelo, od aktualne publicistike i analitičke esejistike preko sintetskih povijesno-kritičkih studija do inovativnih radio-drama i romana.

S festivala najavljuju da će se predstaviti i njegovo društveno-kulturno djelovanje, u rasponu od prosvjetiteljskog pregalaštva, preko intelektualnog usmjeravanja, do javnog angažmana, a koje je unatoč čestom spominjanju, brojnim priznanjima i kritičkim laudama, ostalo u najvećoj mjeri nepročitano, neraspravljeno, pa samim time i neshvaćeno.

Smatraju da je jedan od razloga tome zacijelo i činjenica da svoje 'suštinsko jedinstvo Konstantinovićev heterogeni i heteroklitni oeuvre duguje u prvom redu beskompromisnom odupiranju svakom obliku politike identiteta i nepristajanju na bilo kakav model sistematske dovršivosti'.

'Nepopustljivo smatrajući obije te tendencije sredstvima totalitarnog podređivanja, Konstantinovićev intelektualni rad u svim svojim pojavnim oblicima nužno dolazi u sukob s projektima političkog djelovanja koji formu podređuju sadržaju, eksperimentalno institucionalnom, estetsko etičkom, a moguće postojećem,' dodaju.

Voditelji simpozija o Radomiru Konstantinoviću (1928.-2011.) su Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović, a ulaz na sva predavanja je besplatan.

Na simpoziju sudjeluju, među ostalima, Vahidin Preljević, Vladimir Biti, Branko Romčević (Beograd): Jendeci, krvavi đevreci, Tatjana Jukić, Muharem Bazdulj, Branislav Jakovljević, Vladimir Gvozden, Zdravko Zima.