Srijeda na 15. SFF-u

Masterclass Ruth Beckermann u Dokukinu KIC i hrvatska premijera doksa 'Punk the Capital'

18.05.2022 u 11:47

Bionic
Reading

Subverzivna srijeda započinje u 17:30 sati u kinu Tuškanac uz film Brodska straža Gregorisa Rentisa o privatnim plaćenicima koji su postavljeni na brodove uz somalijsku obalu da bi odagnali prijetnju suvremenih pirata koji nikako da se pojave

U pitanju je dokumentarac s elementima slapstick komedije koji originalno i tragikomično pristupa snimljenim situacijama u kojima se zrcale toksični maskulinitet i apsurdnost rata.

U 19 sati u kinu Tuškanac uz film Kraj Alekseja Lapina putujemo u selo Jutanka na rusko-ukrajinskoj granici. Sanjiva atmosfera sela i ležerni protok vremena tijekom posljednjih dana ljeta djeluje nestvarno s obzirom na današnje ratno stanje s onu stranu granice i poprima sablasne konotacije. Film je to s naglaskom na proces, koji se konstantno pred nama rađa i meandrira u nepredviđene rukavce i zakutke.

U 21:15 sati filmski dan u kinu Tuškanac zaključuje se uz filmski esej Svjetla posvuda baltimorskog filmaša Thea Anthonyja koji istražuje zajedničku povijest kamera, oružja, policije i pravosudnog sustava. Pobjednik Sundancea preispituje infiltraciju tehnologija nadzora u našu svakodnevicu i sondira predrasude koje su inherentne ljudskoj percepciji ali i percepciji objektiva.

Masterclass predavanje cijenjene austrijske dokumentaristice u Dokukinu KIC

U Dokukinu KIC u 17 sati cijenjena austrijska dokumentaristica Ruth Beckermann održat će masterclass predavanje Režirati sjećanja: politički krajolici u dokumentarnom filmu te približiti svoje pronicljivo i poetično filmsko stvaralaštvo i viđenje društvene stvarnosti koje omogućuje dubinsku refleksiju na aktualna društveno-politička zbivanja te naš kontradiktorni odnos s prošlošću. Ruth Beckermann u Zagreb dolazi povodom hrvatske premijere njezina filma Mutzenbacher u sklopu subverzivne dokumentarne konkurencije. Moderator je Nebojša Slijepčević, ulaz besplatan a masterclass se održava u suradnji s partnerima iz Restarta i Austrijskog kulturnog foruma.

U 20 sati u Dokukinu KIC vrijeme je za DC hardcore punk i Dischord Records – dokumentarac Punk the Capital istražuje inspirativnu priču o tome kako je ova jedinstvena punk supkultura nastala na neočekivanom mjestu u savršenom trenutku. Film duboko zaranja u pokret koji je u potpunosti redefinirao punk žanr i stvorio dugotrajni model za opstanak DIY kulture i politički angažirane muzike. Nakon projekcije slijedi razgovor u kojem sudjeluju redatelj James June Schneider, legendarni bubnjar Minor Threata Jeff Nelson i basist Hoovera i June of 44 Fred Erskine. Moderator je Zoran Stajčić, glazbeni kritičar i glavni urednik popkulturnog magazina Ravno do dna.