WEINSTEINOV EFEKT

Filmska industrija uvela osam principa za sprečavanje seksualnog zlostavljanja

14.02.2018 u 15:31

Bionic
Reading

Britanski filmski institut (BFI) objavio je osam 'jasnih i jednostavnih' principa za sprečavanje zlostavljanja i uznemiravanja unutar industrije, a poticaj je slučaj Harveyja Weinsteina, nakon kojega su se pokazali stvarni razmjeri ovog globalnog problema

Principi, na kojima je BFI radio protekla tri mjeseca, prvi su takvi za britanske industrije filma, televizije i videoigara, navodi Guardian.

Pravila ponašanja osmislili su stručnjaci iz preko 20 organizacija i udruženja, a podržalo ih je i nekoliko glumica, među kojima Emma Watson. Nalažu nultu toleranciju po pitanju bilo kakvog oblika zlostavljanja i uznemiravanja te razvoj svijesti da svi dijele odgovornost za međusobno poštovanje.

Prvi od osam principa je: 'Svatko je odgovoran za stvaranje i održavanje radnog mjesta koje nikoga ne isključuje, koje je pozitivno i tolerantno.'

Drugo pravilo kaže da se mora osigurati 'odgovarajuća zaštita žrtvama uznemiravanja', kao i onima koji se žale na njega. U slučajevima u kojima je uznemiravanje dokazano 'potrebno je poduzeti odgovarajuće mjere protiv zlostavljača'.

  • +10
Feminizam - riječ godine Izvor: Profimedia / Autor: UPI

Broj osam je: 'Poštovat ćemo dostojanstvo jedni drugih, bez obzira na dob ili ulogu pojedinca u organizaciji.'

BFI je razvio principe u suradnji s BAFTA-om, a u planu je i otvaranje sigurne linije pa će ljudi moći prijaviti slučajeve zlostavljanja i uznemiravanja. Trebala bi biti aktivirana u travnju.

Jennifer Smith iz BFI-a rekla je kako je nakon optužbi za seksualno zlostavljanje na račun producenta Harveyja Weinsteina postalo jasno koliki je stvarni opseg ovoga problema u industriji.

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Novi principi tek su prvi korak, dodala je. 'Pravila su početak, a tiču se promjene tona u industriji i promjene kulturološke paradigme.'

Prema Amandi Nevill iz BFI-a, pravila su 'jasna i jednostavna', a reviziju će prolaziti svakih šest mjeseci.