nakon mjeseci šutnje

Uma Thurman progovorila o odnosu s Harveyjem Weinsteinom

03.02.2018 u 19:03

Bionic
Reading

Glumica koja je s producentom Harveyjem Weinsteinom surađivala na filmovima 'Pakleni šund' i 'Kill Bill' prije nekoliko je mjeseci na Instagramu najavila da će o njihovom odnosu i traumama koje joj je priuštio progovoriti kad bude spremna. U intervjuu za New York Times u subotu priznala je da ju je seksualno napastovao, a dotaknula se i neugodnosti s redateljem Quentinom Tarantinom, zbog kojeg je, tvrdi, skoro poginula kad ju je na snimanju 'Kill Billa' prisilio da jednu osobito zahtjevnu scenu odradi umjesto kaskaderke

Glumica je u intervjuu za New York Times ispričala da je prvu neugodnost s Harveyejem Weinsteinom doživjela 1994., u vrijeme velikog uspjeha filma 'Pakleni šund' Quentina Tarantina, koji je Weinstein producirao, a u kojem je Thurman imala jednu od glavnih uloga.

Prema njenim riječima, holivudski producent kojeg je već desetke žena optužilo za napastovanje, tada se tijekom njihovog sastanka u hotelskoj sobi u Parizu pojavio u sada već zloglasnom kućnom ogrtaču i potom joj nudio da odu u saunu. Rekla mu je da je 'smiješan' i pobjegla.

'Nisam osjetila veliku prijetnju', prisjetila se. 'Bilo mi je više kao da je u pitanju neki luckasti, ekscentrični ujak'. 

Potom ju je, kako je rekla, prvi put napao u londonskom hotelu Savoy.

'Pokušao se skinuti i radio je mnoge neugodne stvari, ali nije otišao do kraja i zaista nasrnuo na mene', ispričala je Thurman. 

Sljedeći dan joj je poslao buket žutih ruža, u znak isprike, a ona se odlučila vratiti u hotel i suočiti se s njime. Povela je prijatelja koji ju je čekao u predvorju. 

  • +3
Harvey Weinstein Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ako drugima napraviš ono što si napravio meni, izgubit ćeš posao, reputaciju, svoju obitelj. To ti obećajem', prepričala je da je tada upozorila Weinsteina. 

Njegov odgovor na to bio je da će je uništiti. 

Glasnogovornik Harveyja Weinsteina potvrdio je iskaze Ume Thurman kad su u pitanju susreti u Parizu i Londonu, ali tvrdi da joj nikad nije prijetio uništenjem karijere.

Uma Thurman u Cannesu Izvor: Reuters / Autor: Stephane Mahe/Reuters

'Gospodin Weinstein priznaje da se nabacivao gospođi Thurman u Engleskoj nakon što je njezine signale u Parizu pogrešno protumačio', rekao je glasnogovornik producenta u izjavi, tvrdeći da su sve do sporne večeri u Parizu imali 'flertujući i zabavan radni odnos' te da se Weinstein za tadašnje propuste 'odmah ispričao'. 

U subotnjem intervjuu za Times Uma Thurman požalila se i na Quentina Tarantina, redatelja njenih velikih uspješnica, 'Paklenog šunda' i serijala 'Kill Bill', kojeg je Weinstein također producirao.

Prema Thurman, Tarantino ju je prisilio da u jednom od snimanja 'Kill Billa' samostalno odradi zahtjevnu scenu vožnje zbog čega joj je vrat 'trajno oštećen', a koljena 'uništena'.

Tarantina nije spominjala u kontekstu bilo kakvog seksualnog zlostavljanja, ali je rekla kako su se godinama prepirali dok joj napokon nije dao snimke automobilske nesreće, koja je na snimanju dovela do njezinih ozljeda.

Priču je potvrdio i njezin tadašnji suprug, glumac Ethan Hawke, koji se tada s Tarantinom osobno susreo oko toga problema i upozorio ga da je Umu iznevjerio i kao redatelj i kao prijatelj.

'Quentina je to jako uzrujalo i tražio je da mu oprostim', ispričao je Hawke. Snimku je Thurman napokon isporučio kad je izbio skandal s Weinsteinom, što je ona protumačila kao iskupljenje za to što ju je za vrijeme snimanja izložio tolikoj opasnosti. Sad su u dobrim odnosima, mada godinama zbog ovoga nisu razgovarali. 

Vezano za odnos s Harveyjem Weinsteinom, Uma Thurman je u intervjuu za New York Times otkrila i da se osjeća krivom za sve njegove žrtve koje su došle poslije nje.

'Ja sam jedan od razloga zašto je neka mlada cura otišla sama u njegovu sobu. Poput janjadi, sve su išle na klanje jer su bile uvjerene da im netko neće činiti nešto nezakonito samo zato što što ima poziciju moći. A činio im je. Tako da sam ja istovremeno i žrtva toga ponašanja, ali i osoba koja ga je svojom šutnjom dalje omogućila', rekla je Thurman. 

U izjavi za People Weinsteinov je glasnogovornik rekao da se Weinstein u prošlosti Thurman 'nespretno upucavao', ali da je nikad nije fizički napao. 

'Pronašli smo niz fotografija koje pokazuju da su tijekom vremena gospodin Weinstein i gospođa Thurman bili jako povezani i voljeli bismo da ih je New York Times objavio. Gospodin Weinstein priznaje da joj se nespretno upucavao prije 25 godina, nakon što je nakon flerta u Parizu krivo protumačio njezine znakove, ali za to se tada odmah ispričao i dan-danas duboko zbog svega žali', poručio je glasnogovornik dodajući da su glumičini navodi da ju je producent fizički napao, s druge strane, 'neistiniti'.

'Ovo je prvi put da čujemo te detalje. Nije bilo fizičkog kontakta između njih dvoje tijekom njegovog upucavanja kojeg se prisjetila u intervjuu. Gospodinu Weinsteinu je žao i nejasno zašto je gospođa Thurman, netko koga je smatrao kolegicom i prijateljicom, čekala 25 godina da javno iznese ovakve optužbe', izjavio je Weinsteinov glasnogovornik za People.

Glumica je s Harveyjem Weinsteinom surađivala na sedam filmova, a krajem prošle godine na svome je Instagramu natuknula kako će uskoro govoriti o njihovom odnosu. 

U postu je napisala kako svima čestita Dan zahvalnosti, osim Harveyju za kojeg joj je drago da se stvari polako raspliću. 'Ne zaslužuješ metak u glavu', poručila mu je tada.