16. ZagrebDox

Filmovi o Hodorkovskom, Bolsonaru i indoktrinaciji Rusa od malih nogu ispituju pozadinu demokratskog društva

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 07.02.2020 13:59
  • Objavljeno 07.02.2020 u 13:56
XY Chelsea

XY Chelsea

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Ovogodišnji će program ZagrebDoxa publici predstaviti niz filmova koji portretiraju različita lica demokracije, ispitujući njezino značenje u suvremenom kontekstu. Rasvjetljavajući različite društveno-političke sukobe, kontradikcije, intrige i mehanizme moći što se često ispoljavaju pod krinkom demokracije, ova ostvarenja relevantnim društvenim problemima nastoje pristupiti pomoću novih kritičkih perspektiva.

U programu Majstori doxa ističe se film 'Građanin K' (Citizen K) oskarovca Alexa Gibneyja. U središtu priče nalazi se Mihail Hodorkovski, nekadašnji oligarh, a danas politički disident. Jedan od zagonetnijih likova postsovjetske tranzicije u Rusiji, koji je bogatstvo stekao u turbulentnoj fazi rastakanja Sovjetskog Saveza. Postao je najbogatiji čovjek Rusije do trenutka kada je javno istupio protiv Vladimira Putina i optužio ruski režim za korupciju. Uhićen, odjednom se našao bez bogatstva i s presudom od 10 godina zatvora. Iz svog egzila u Londonu i dalje kritizira Putina i stanje u Rusiji. Građanin K nije samo priča o Hodorkovskom; prateći njega, Gibney istražuje kompleksne odnose između ruske oligarhije i ruske vlade, kao i efekte tog odnosa na demokratski sustav.

U Biografskom doxu susrećemo se s herojskom i potresnom pričom Chelsea Manning. Redatelj Tim Travers Hawkins filmom 'XY Chelsea' prati borbu jedne od najznačajnijih zviždačica koja je 2010. godine WikiLeaksu proslijedila gotovo 750 000 tajnih i vrlo "osjetljivih" diplomatskih i vojnih dokumenata SAD-a. Kao transrodna žena osuđena je na 35 godina u strogom zatvoru za muškarce. Odlukom Baracka Obame 2017. godine, koja je izazvala mnoge kontroverze u SAD-u, Chelsea Manning je oslobođena. Film 'XY Chelsea' vrlo je intiman portret osobe koja se, nakon zatvora, vojno-pravnih turbulencija i sudskih progona, pokušava vratiti u društveni život. Chelsea Manning od prošle je godine ponovno u zatvoru zbog odbijanja svjedočenja protiv Juliana Assangea. 'XY Chelsea' dobitnik je nagrade Cinema Eye Honors Award.

U filmu 'Besmrtni' (orig. Surematu / eng. Immortal) redateljica Ksenia Okhapkina na vrlo pronicljiv način razotkriva kako mehanizmi političke moći utječu na živote stanovnika, zahtijevajući od njih da već od rane dobi postanu svojevoljni poslušnici sistema. U gradu na sjeveru Rusije, nekadašnjem sovjetskom vojnom uporištu, na razvalinama prošlosti i današnjice, Okhapkina prikazuje kako ove strukture funkcioniraju u onim trenucima koji se na prvi pogled čine benignim. U fokusu filma međusobno su povezana pitanja indoktrinacije, ideologije, slobode i opresije sistema. Film Besmrtni je nagrađen Grand Prixom za najbolji dokumentarni film na prošlogodišnjem KVIFF-u.

Immortal

Izvor: Društvene mreže

Kratkometražni film 'Bitka' (orig. Batalha / eng. Battle) potpisuju Clara Lazarim, Rica Saito, Caio Castor i Guilherme Cerqueira Cesar, a bit će prikazan u programu Stanje stvari. Dokumentaristički tim pokušao je intervjuirati novinarku Mariliom Melhado, a pokušaj se pretvorio u demonstraciju političke polarizacije brazilskog društva ususret predsjedničkim izborima 2018. godine, na kojima je pobijedio desni kandidat Jair Bolsonaro. 'Bitka' je film jedne kadar-sekvence: razgovor s Mariliom Melhado prekidaju Bolsonarovi pobornici, a njihova konfrontacija privlači mnoge druge prolaznike i tako postaje neplanirana ilustracija stanja i društvenih odnosa u Brazilu. 'Bitka' je dio dugometražnog filma 'Žuti i zeleni', koji je trenutačno u fazi postprodukcije, a u kojem redatelj Caio Castor rekonstruira uspon brazilske desnice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!