RETROSPEKTIVA

Filmovi kanadskog 'wunderkinda' Xaviera Dolana u Tuškancu

29.01.2019 u 09:51

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Tuškanac od 30. siječnja do 2. veljače priređuje retrospektivu filmova mladog, darovitog i izuzetno plodnog kanadskog redatelja Xaviera Dolana 'Portreti: Filmski 'wunderkind' Xavier Dolan', u sklopu koje će biti prikazano ukupno šest redateljevih hvaljenih i nagrađivanih filmskih ostvarenja

Program započinje u srijedu 30. siječnja projekcijom psihološke egzistencijalne drame 'Mama' (2014.), petim dugometražnim redateljevim projektom, po sudu mnogih i njegovim najuspjelijim filmom, koji je na festivalu u Cannesu ovjenčan Nagradom žirija.

U četvrtak je na rasporedu drugi redateljev film, 'Izmišljene ljubavi' (2010.), osjetno smirenija i zrelija romantična drama u odnosu na redateljev prvijenac, a iste večeri slijedi obiteljska psihološka drama 'Samo je kraj svijeta' (2016.), ovjenčana Velikom nagradom žirija i nagradom ekumenskog žirija u Cannesu.

Xavier Dolan Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Petak donosi nagrađivanu egzistencijalnu dramu i redateljev prvijenac 'Ubio sam majku' (2009.), kojeg je Dolan režirao u dobi od svega 19 godina, kao i egzistencijalnu psihološku dramu s elementima trilera 'Tom na farmi' (2013.), koja je na festivalu u Veneciji ovjenčana nagradom FIPRESCI.

Program završava u subotu nagrađivanom, provokativnom, stiliziranom i sugestivnom romantičnom dramom 'U svakom slučaju, Laurence' (2012.), kojom se Dolan potvrdio kao promišljen i iznenađujuće zreo filmaš formiranog umjetničkog senzibiliteta koji se u kreativnom smislu razvija iz filma u film.