DOLAN I IGGY POP

Tko su najveći buntovnici ovogodišnjeg Cannesa?

21.05.2016 u 08:00

Bionic
Reading

Prvi je zasigurno 69-godišnji roker Iggy Pop koji je glavna zvijezda novog dokumentarca Jima Jarmuscha 'Gimme Danger' o legendarnom sastavu Stooges. Na službenoj foto pressici Iggy je podsjetio kako se nekad živjelo luđe, tabua je bilo manje, a slobode puno više. Jedinstveni performans zaključio je podizanjem srednjeg prsta. Drugi buntovnik je 42-godine mlađi kanadski redatelj Xavier Dolan kojem je ovo peti dolazak u Cannes. Brz na jeziku, ali i na djelima, Dolan je do 27. godine snimio šest filmova, a Zlatnu palmu je osvojio prije dvije godine s filmom 'Mommy'

'Ako želite postaviti pitanje gospodinu Iggyju Popu, molim vas, vičite. Napola je gluh', poručio je okupljenima kroz smijeh moderator press konferencije novog dokumentarnog  filma 'Gimme Danger' Jima Jarmuscha prekjučer u Cannesu. A Iggy je u svom stilu šarmirao ekipu pričama iz prošlosti koje su doticale politiku, rock'n'roll i njegovu ovisnost o narkoticima. Jarmuschev dokumentarac u svojem fokusu ima Iggyjev prvi bend Stoogese u kojima je započeo svoju karijeru davnih šezdesetih.

'Na svim snimkama iz moje mladosti koje ćete vidjeti u filmu, stalno sam na nekim drogama, pucala me agresija ili smijeh', priznao je okupljenima Iggy. Nije izostalo pitanje koristi li i danas u 69. neke opijate.

'Svi bi trebali prestati s tim s*****. Moj jedini porok danas je dobro vino, ponekad marihuana. Iskreno, više nisam ovisnik. Dobra večera i čaša vina me danas čine sretnim i zadovoljnim', tvrdi Iggy. Netko ga je upitao namjerava li crvenim tepihom na svečanoj premijeri prošetati u svom poznatom stilu, nagog torza bez majice, rock veteran je poručio kako se dvoumio oko toga, ali sad je konačna odluka pala - bez majice. 'Iako se to mom menadžeru neće nikako svidjeti', zaključio je.


Iggy Pop i Jim Jarmusch


Kao što je i najavio na press konferenciji, Iggy je na svečanoj premijeri malo kršio protokol pojavivši se bez majice

Xavier Dolan, za razliku od Iggyja, nije šokirao glazbom, ali filmovima itekako jest. U 27. godini ove godine u Cannesu promovira svoj šesti film u karijeri 'It's Only the End of the World' s najvećim filmskim francuskim zvijezdama Vincentom Casselom, Leom Seydoux, Marion Cotillard te Gaspardom Ullielom u glavnim ulogama. Najnoviju dramu koja govori o oboljelom piscu koji se vraća kući obitelji priopćiti loše vijesti, kritika je opisala kao njegov dosad najlošiji film. Film je, kaže, snimio prema istoimenoj kazališnoj drami koju je Jean-Luc Lagarce napisao dok je on kao jednogodišnjak u Pampersicama otkrivao draži polja jagoda u Quebecu te musavio lice domaćim pitama i mesnim štrucama. Ima li tremu?

'Nikakvu. Volim ovaj festival, a i on mene. Ovo je moj prvi film o obitelji, a ne o majkama i sinovima. U fokusu su odnosi braće i sestara, usamljenost, gorčina... Ne znam kako će ga publika primiti, ali za mene je već blagoslov što sam tu, što ne stojim na mjestu, već napredujem u životu, družim se s ljudima koji me inspiriraju. Ne osjećam nikakav pritisak kad je ovaj film u pitanju', kaže Dolan koji se nakon pobjede 2014. prošle godine našao u žiriju festivala u Cannesu.

'Žiri operira na misteriozan način, u to sam se mogao uvjeriti', našalio se na tu temu. Gdje crpi inspiraciju? 'Gledajući 'Titanic' i 'Sam kod kuće'', tvrdi Dolan. Kritika za njegov posljednji film kaže da je nepodnošljiv, no teško da će ga to obeshrabriti. 
'Cijeli svoj život slušam savjete 'prestani sanjariti', nikad to nećeš uspjeti, ozlijedit ćeš se, saberi se... i uspio sam im se oduprijeti', kaže Dolan.


Xavier Dolan režirao je i spot za pjesmu 'Hello' Adele