XAVIER DOLAN

'Sljedeći film neću prikazati u Cannesu, brinu me reakcije kritičara'

16.09.2016 u 17:50

Bionic
Reading

Kanadski režiser i glumac Xavier Dolan u novom je intervjuu otkrio da svoj sljedeći film ‘The Death and Life of John. F. Donovan’ neće premijerno prikazati na filmskom festivalu u Cannesu, na kojem je već nekoliko puta nagrađen. Dolan priznaje da ga brine moguća reakcija

Njegov prvi film u svojstvu režisera, ‘Ubio sam majku’, imao je svjetsku premijeru u Cannesu 2009., a nakon toga se kanadski filmaš Xavier Dolan više puta vraćao u gradić na Azurnoj obali da predstavi svoje radove. U međuvremenu je za filmove ‘Mommy’ i ‘It’s Only The End Of The World’ dobio i neke od najvažnijih nagrada festivala - no Zlatnu palmu ipak još ne - ali uspio je i zaratiti s dijelom filmskih kritičara, napose oko svojeg zadnjeg filma ‘It’s Only The End Of The World’.

Snimljen prema autobiografskoj drami Jean-Luca Lagarcea, ‘It’s Only The End Of The World’ je podijelio kritičare i izazvao nekoliko vrlo oštrih tekstova, dok ga 27-godišnji Dolan smatra svojim najboljim filmom. Što se nagrade tiče, dobio je Gran Prix. Ipak, čini se da su Dolana poprilično pogodile negativne reakcije kritike u Cannesu, s obzirom na to da je na kanadskoj premijeri ovog filma izjavio da svoje sljedeće djelo neće prikazati na najpoznatijem svjetskom filmskom festivalu.

‘To je film o američkoj televizijskoj zvijezdi koju razapne američki medijski sistem. Neki dijelovi filma podsjećaju na ono što sam doživio u Cannesu, iako je scenarij napisan prije toga. Plašim se da će ljudi misliti kako se filmom osvećujem’, izjavio je Dolan. Priznao je da ga još progone loše kritike i smatra da se dio novinara okrenuo protiv njega. 'To što su pisali izgledalo je kao psihološka dijagnoza. Bilo je tako osobno i tako okrutno', kaže Dolan.

U ‘The Death And Life Of John F. Donovan’ glume Jessica Chastain, Kit Harington, Taylor Kitsch, Kathy Bates, Susan Sarandon, Natalie Portman i Nicholas Hoult te je riječ o prvom Dolanovom filmu na engleskom jeziku. Film se još snima, a premijera se očekuje krajem 2017. godine. Jedino što je sigurno jest - neće se održati u Cannesu.