BEZ KOMUNIKACIJE

Filmaši oštro napali Hasanbegovića: Ozbiljno ugrožava hrvatski film

16.06.2016 u 17:17

Bionic
Reading

Predstavnici Hrvatske udruge producenata (HRUP-a) i Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR-a) izrazili su zabrinutost zbog odnosa ministra kulture Zlatka Hasanbegovića prema hrvatskoj kinematografiji

Unatoč najavama češćih sastanaka, predstavnici udruženja s ministrom Zlatkom Hasanbegovićem našli su se samo jedanput u travnju. Tom se prilikom ministar obvezao potpisati redoviti godišnji ugovor s Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC-om), no kako u priopćenju navode predstavnici HRUP-a i DHFR-a, umjesto da Ministarstvo kulture pošalje ugovor, čekali su da to napravi HAVC pa su zbog nepotrebnog zastoja odgođeni i javni pozivi, prouzročivši filmskoj struci gubitke od pola godine pa čak i do godinu dana.

Nadalje, navodi se i kako se ministar Hasanbegović nije držao najave da će kadrovska rješenja tražiti u dogovoru sa strukom pa su za smjenu Sanje Ravlić, predstavnice Hrvatske u središnjem europskom filmskom fondu Eurimages, doznali tek naknadno i to u neformalnim kontaktima sa Strasbourgom. S obzirom na stručnost, upućenost i iskustvo Sanje Ravlić koja je zaslužna za brojne hrvatske projekte podržane od Eurimages fonda, predstavnicima HRUP-a i DHFR-a teško je naći razloge njezine smjene, kao i razlog izbjegavanja najavljene ministrove komunikacije sa strukom.

Ministru zamjeraju i što nije imenovao svog pomoćnika za scensku i audiovizualnu djelatnost koji bi, s obzirom na njegovo površno poznavanje sustava kinematografije, doprinio svojom kompetentnošću i iskustvom. Zbog nezainteresiranosti, nemara ili opstrukcije, hrvatski film izgubio je kontinuitet proizvodnje, napominju iz HRUP-a i DHFR-a što će biti vidljivo u nadolazećem razdoblju kada će se ukupna filmska proizvodnja svesti na brojke od prije deset i više godina, a narušena je i stabilnost cijele filmske struke, godinama sustavno građene. Nanijet će to, napominju, štetu i proračunu RH jer su dovedeni u pitanje i poticaji za strane koprodukcije koji su povlačili višemilijunske priljeve sredstava stranih produkcija.

Dobar rad prethodnih godina rezultirao je brojnim međunarodnim uspjesima hrvatske kinematografije u 2015. i 2016. godini, koja nam kroz filmove i koprodukcije donosi značajan novac, a filmska je struka imala izvrsnu suradnju sa svim dosadašnjim ministrima kulture bez obzira o kojoj je političkoj opciji bila riječ, navode.

'Nakon što smo niz mjeseci nastojali biti kvalitetan partner spreman za suradnju', navode predstavnici HRUP-a i DHFR-a, 'moramo zaključiti da put kojim je krenuo ministar Hasanbegović ozbiljno ugrožava hrvatski film, njegovo strpljivo građeno mjesto u Europi i teško stečenu neovisnost od politike'.