Mediteran film festival

Film Penélope Cruz u Širokom Brijegu dobio nagradu publike

27.08.2017 u 12:43

Bionic
Reading

Najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom na Međunarodnom Mediteran film festivalu proglašen je 'Okus betona', među kratkometražnim tu je titulu ponio 'Nitko ne umire ovdje', a favorit publike je 'Ja sam jedan od sto tisuća' holivudske zvijezde Penelope Cruz čime je u subotu okončano 18. izdanje tog festivala dokumentarnog filma

Stručni žiri u sastavu Vlatka Vorkapić, Jorge Tur Moltó i Ademir Kenović dodijelio je nagradu Grand prix za najbolji dugometražni film 'Okus betona' redatelja Ziada Kalthouma koji je snimljen u koprodukciji Njemačke, Libanona, Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara.

Taj dokumentarni film govori o sirijskim građevinskim radnicima koji grade višekatnicu u Bejrutu, dok su istodobno granatirani njihovi domovi. Oni su doslovce zatočeni na gradilištu koje ne smiju napustiti poslije 19 sati jer su libanonske vlasti uvele policijski sat za izbjeglice. Izmrcvareni bolom i tjeskobom, dok pate, jer su lišeni osnovnih ljudskih i radničkih prava i dalje se nadaju drukčijem životu.

Najbolji kratkometražni film 'Nitko ne umire ovdje' redatelja Simona Panaya iz Francuske proglasio je žiri kojeg čine Josip Mlakić, Kyle Joseph Petty te Gordan Nuhanović. Priča je to o životu ljudi u rudniku zlata Perma u Beninu koji sanjaju pronaći blago, a drugi su već shvatili da se nema što pronaći.

Publika je najboljim dokumentarcem proglasila prvijenac Penelope Cruz 'Ja sam jedan od sto tisuća' koji govori govori o sudbinama djece oboljele od leukemije, njihovim životnim pričama, obiteljskim dramama i potiče na ulaganje više novca u istraživanja kojima bi se pomoglo liječenju i zaustavljanju te teške bolesti koja pogađa troje od 100.000 djece.

Na MFF-u je izvan konkurencije prikazano još dvadesetak filmova među kojima su '23 grama' Roberta Bubala, 'Oteto djetinjstvo' Pavla Crnjca, 'Dom' te 'Bijeli put' Zdenka Jurilja.

U sklopu 18. MFF-a filmski stvaratelji održali su radionice za velik broj mladih koji su zainteresirani baviti se filmom.

Penelope Cruz Izvor: Reuters / Autor: Reuters