'aalto'

Film o ljubavnoj priči majstora modernog finskog dizajna pobjednik festivala DA2

29.10.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Glavnu nagradu 'Iskra' međunarodnog filmskog festivala posvećenog dizajnu, umjetnosti i arhitekturi DA2 – Zagreb Design, Art& Architecture Film Festivala, osvojio je film 'Aalto' finske redateljice Virpi Suutari.

Nagrađeni film prvi put prikazuje intimnu ljubavnu priču Alvara i Aino Aalto, finskih majstora modernističke arhitekture i dizajna koji su dijelili strast za organičku arhitekturu prilagođenu čovjeku. Predstavlja njihov kreativni proces i slavne građevine koje potpisuju.

Žiri je ocijenio da je to izvrstan, rasni dokumentarac koji informativno predstavlja uvid u ključne dionice moderne arhitekture i dizajna. 'Alvar Aalto je predstavljen upravo kakav je bio - okrenut prirodi kao nadahnuću i autor koji je pokazao što je užitak u kreativnom procesu dizajna, u kojem uvijek postoji i faktor iznenađenja. Film je izrazito inspirativan za znalce i kao za mlade', stoji u obrazloženju.

O najboljim filmovima festivala, čiji je natjecateljski dio završio u utorak, odlučivali su Feđa Vukić, povjesničar umjetnosti, profesor teorije i povijesti dizajna na Studiju dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, Bojan Hadžihalilović, dizajner i profesor na sarajevskoj Akademiji likovnih umjetnosti, osnivač studija TRIO i agencije Fabrika-Sarajevo i Matthew Taylor, svestrani američki umjetnik i redatelj.

Posebno priznanje dodijeljeno je danskom filmu 'Kako izraditi planinu' u režiji Rikke Selin Fokdal i Kaspara Astrupa Schrödera, uz obrazloženje da je riječ o filmu koji ulijeva nadu u ovim teškim vremenima.

'Veličanstvena posveta ljudskoj genijalnosti i sposobnosti da nešto što je zazorno pretvori u nešto lijepo i korisno. Osim toga film je duhovit, baš kao i sama ideja da se na vrh spalionice otpada postavi skijalište', napominje se.

Nagrada Iskra za najinspirativniji film po ocjeni žirija dodjeljuje se s ciljem poticanja proizvodnje filmova koji tematiziraju dizajn, arhitekturu i umjetnost, razvoja kreativnog stvaralaštva te promocije hrvatske umjetnosti u svijetu. Nagradu, grafiku Interijer u žutom autorice Sanje Rešček, osigurala je Erste banka.

Drugo izdanje festivala održalo se online od 20. do 27. listopada, u organizaciji udruge Pari pikule, s osam hrvatskih premijera nagrađivanih filmova o svjetskim kreativcima i njihovim djelima.