NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE

HAVC najavio dodatno financiranje igranih filmova uslijed pandemije

28.10.2020 u 11:11

Bionic
Reading

Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) osigurat će, s obzirom na posljedice epidemije koronavirusa na gospodarstvo, dodatnu potporu za proizvodnju dugometražnih igranih filmova, u najugroženijim kategorijama prethodno sufinanciranih projekata.

Sredstva dodijeljena Centru raspoređuju se temeljem odluke Ministarstva kulture i medija o dodatnoj potpori za proizvodnju debitantskih dugometražnih igranih filmova i dugometražnih igranih filmova, čija je nemogućnost završetka proizvodnje posljedica učinka pandemije COVID-19 na gospodarstvo, u iznosu pet milijuna kuna.

Iznos će se koristiti za dodatno financiranje filmova iz prethodno provedenih javnih poziva koji zbog pandemije nisu mogli biti dovršeni.

Sredstva će se dodijeliti debitantskim dugometražnim igranim filmovima i dugometražnim igranim filmovima koji nisu kolaudirani i u fazi su postprodukcije -  najviše sto tisuća kuna, a proizvodnja filma mora se završiti do 30. lipnja iduće godine, u protivnom se novac mora vratiti Centru.

Također, debitantskim dugometražnim igranim filmovima i dugometražnim igranim filmovima koji su u fazi pripreme i planiraju ući u snimanje tijekom 2020. i 2021. godine - najviše 600 tisuća kuna, uz rok dovršetka 31. prosinca.

Kako novonastale okolnosti te posljedice učinka pandemije predstavljaju razlog za promjenu iznosa dodijeljene državne potpore kao bitnog elementa sklopljenih Ugovora o sufinanciranju, za zahtjeve nositelja projekta za koje Hrvatsko audiovizualno vijeće donese adekvatnu odluku o dodatnom financiranju bit će sklopljen Dodatak Ugovoru o sufinanciranju, izvijestio je HAVC.