PO ČOVIKA

Film nastao po motivima Domovinskog rata prikazan na festivalu u Torontu

12.09.2016 u 09:08

Bionic
Reading

Kratkometražni igrani film "Po čovika" premijerno je prikazan unutar sekcije "Kratki rezovi" (Short Cuts) natjecateljskoga programa kratkometražnoga filma 41. Međunarodnoga filmskog festivala u Torontu (TIFF), izvijestio je u nedjelju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC). Riječ je o filmu koji je nastao kao rezultat natječaja Jedna slika iz Domovinskog rata

Film je prikazan u Torontu u subotu, a na premijeri su bili redateljica Kristina Kumrić, scenaristica Maja Hrgović, glavna glumica Janja Avdagić te francuska koproducentica Hélène Mitjavile.

"Po čovika" smješten je u Dalmatinsku zagoru u jesen 1991. godine, a prati dvije djevojčice koje iščekuju povratak svoga oca, koji je posljednjih nekoliko mjeseci proveo kao zatvorenik u logoru.

"Rat je nešto toliko veliko da djeluje gotovo apstraktno. Ovoj temi nastojala sam pristupiti na mikrorazini, koncentrirati se na iskustvo stradavanja, traume i gubitka. Mislim da priča zbog toga komunicira i s gledateljima koji nemaju veze s našim prostorima," izjavila je redateljica Kumrić.

Pozitivne recenzije filma "Po čovika" objavljene su na nekoliko specijaliziranih filmskih portala, a kanadski magazin "The Gate" istaknuo ga je kao jedan od 25 najboljih krakometražnih filmova od više od stotinu koliko će ih se prikazati na ovogodišnjem izdanju TIFF-a.

"Ono s čime se gledatelji mogu najlakše poistovjetiti nije nužno direktno iskustvo rata, nego traume i gubitka," objasnila je Maja Hrgović, spisateljica i novinarka koja je inspiraciju za film pronašla u događaju iz vlastitog djetinjstva.

"Ovdje o filmu mogu pričati puno otvorenije i ležernije, jer razgovaramo o temama kojima se priča zaista bavi, a to su odrastanje, odnosi u obitelji, patrijarhat, povrijeđeno muško dostojanstvo i šutnjama koje sve to prate. Mislim da su to elementi zbog kojih ova priča nadilazi lokalne okvire", rekla je.

Mnogo se govorilo i o nastupu Janje Avdagić, 10-godišnje Šibenčanke kojoj je ovo bilo prvo iskustvo pred kamerama. "Strani novinari bili su impresionirani činjenicom da tako mlada osoba ima kapacitet da dočara kompleksnost onoga što se događa: da dozira svoju ljutnji tako da vidiš da će prije ili kasnije eskalirati," izjavile su Kumrić i Hrgović.

"Po čovika" nastao je u produkciji Restarta s francuskom kućom Melocoton films i hrvatskom Umjetničkom organizacijom Kinoljetka kao koproducentima, i to kao dio projekta "Jedna slika iz Domovinskog rata", koji su pokrenuli Ministarstvo branitelja i Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s HRT-om, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom. Cilj je bio pronaći priče koje bi na umjetnički način artikulirale posredan i neposredan doživljaj Domovinskog rata, a film Kristine Kumrić prvi je projekt odabran za realizaciju.

41. izdanje TIFF-a održava od 8. do 18. rujna 2016. O pobjednicima će odlučivati američki scenarist i redatelj Abteen Baghery, filmaš Jeff Barnaby te francuska redateljica Eva Husson.

Uz "Po čovika", na ovogodišnjemu TIFF-u prikazat će se i dvije hrvatske manjinske koprodukcije: "Kada se moj otac pretvorio u grm" nizozemske redateljice Nicole van Kilsdonk (program Kids) i "Sieranevada" rumunjskog redatelja Cristija Puiua (program Masters), dok je hrvatska producentica Anita Juka sudjelovala u programu Producers Lab, koji organizira European Film Promotion.