Labina 2023.

Festival umjetnosti i tolerancije u Labin donosi unikatan spoj izvođačkih umjetnosti

20.04.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Sredinom svibnja istarski grad Labin, mjesto bogate povijesti i nasljeđa, ponovno će postati multikulturalno središte, zahvaljujući mladom i inspirativnom događanju Labina 2023.

Ovaj unikatni Festival umjetnosti i tolerancije ove se godine održava od 17. do 20. svibnja i kroz četiri dana trajanja donosi spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture. Ovogodišnje zaštitno lice Festivala je labinska i istarska vila umjetnosti Elis Lovrić, dok je kao himna odabrana pjesma Brune Krajcara “Va Labine By Night”.

Festival Labina je eklektički festival prvenstveno izvođačkih umjetnosti, s ciljem širenja poruke tolerancije i promocije vrhunskog europskog nasljeđa, koji je temeljen na regionalnim i lokalnim kulturnim baštinama.

“Nešto što je stasalo iz ljubavi i s dobrim namjerama može samo da raste i napreduje, a to je Festival Labina pokazao“ istaknula je Sonja Damjanović, potpredsjednica Udruge Labina i umjetnička voditeljica festivala, tijekom nedavno održane press konferencije u sklopu koje je najavljen ovogodišnji Festival Labina. Tijekom održane konferencije, svoje zadovoljstvo drugim izdanjem Labine nije krio ni labinski gradonačelnik Valter Glavičić.

Publika je Festivalu prošle godine dala visoke ocjene, a podrška je stila i u Europskom parlamentu: “Kao partnere i suorganizatore Labine, veseli nas što je u međuvremenu izrasla i stasala istoimena Udruga, koja po prvi puta može organizirati ovaj vrhunski međunarodni festival, koji spaja građane i umjetnike i šalje poruku toleranciju”, istaknuo je.

Bogati festivalski program na raznim lokacijama starogradske jezgre

Starogradska jezgra Labina bit će tijekom Festivala ispunjena raznim oblicima izvedbenih umjetnosti, od kazališnih predstava, glazbe, plesa, slikarstva i uličnih izvedbi, a u programu će sudjelovati i djeca i mladi iz lokalnih i regionalnih škola. Dio programa odvijat će se i u Sv. Martinu u središnjoj Istri te u Raši, najmlađem gradiću u Istri. Na Festivalu će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici koji će za vrijeme njegova održavanja biti promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirati Labin i princip Tolerancije, a i ove će se godine održati okrugli stol “Art is The Power of Tolerance” s eminentnim sudionicima, čiji detalji će biti poznati uskoro.

Festival će biti otvoren izložbom labinskih i novosadskih likovnih umjetnica, a zatim će u narednim danima posjetitelji moći uživati u izvedbama hvaljenih predstava - neke od njih su “Međuigre” Zijaha Sokolovića, “Realisti” Teatra EXIT, “Tesla - Prilagođavanje anđela” drama Stevana Pešića, "Trideset i devet stepenica" Pozorišta mladih iz Novog Sada; zatim u koncertnim izvedbama lokalnih i regionalnih glazbenih imena kao što su Bum Bam, Loell Duin, Mate Matišić te svakako i ovogodišnjeg zaštitnog lica Festivala - Elis Lovrić.

Za sve uzraste će biti organizirane i likovne i dramske radionice pod stručnim vodstvom, a publika će tijekom dana šetnjom kroz grad moći uživati i u dnevnom programu uličnih performansa raznovrsnih umjetnika.

Labin kao festivalski centar multikulturalnosti

Kroz četiri dana, Labina - Festival umjetnosti i tolerancije ponovno će pretvoriti Labin u pozornicu umjetnosti, s ciljem profiliranja grada u festivalski centar umjetničke izvrnosti i multikulturalnosti, pri čemu se naglasak stavlja na prekograničnu suradnju, stoji u priopćenju. Svojim raznovrsnim programom u kojem sudjeluju umjetnička imena iz čitave regije, festival donosi spoj ideja i stvaralaštva različitih vidova kulture u jednu poruku - poruku Tolerancije.

Glavni organizator je Udruga Labina, međunarodna udruga sa sjedištem u Labinu, dok su partneri i domaćini Istarska županija, Grad Labin, Turistička zajednica Grada Labina te općine Raša i Sv. Nedelja, AP Vojvodina i Grad Novi Sad. Svi detalji o programu Festivala, koji će se održati od 17. do 20. svibnja, bit će objavljeni u narednim tjednima, na službenoj internetskoj stranici i društvenim mrežama.