17 FILMOVA

Festival eksperimentalnog filma FUSE otvara svoja vrata od 9. do 11. svibnja

30.04.2019 u 21:39

Bionic
Reading

'FUSE – Film Under Severe Experiment' za mlade autore, filmski festival igrano – eksperimentalnog, odnosno hibridnog filma, održat će se u Karlovcu od 9. do 11. svibnja, a publika će u natjecateljskom programu vidjeti 17 filmova, najavljeno u utorak na tiskovnoj konferenciji Kinokluba Karlovac

Koordinatorica festivala Lucija Ćeškić rekla je da je to drugi filmski festival igrano – eksperimentalnog, odnosno hibridnog filma za autore između 18 i 29 godina, uglavnom studenate, te da su prijave stigle iz cijelog svijeta, iz 15 zemalja.

Selekcijska komisija, u kooj su filmski kritičar Stipe Radić, knjižničar i filmofil Bogdan Bošnjak i student zagrebačke Akademije dramske umjetnosti Pavle Kocanjer, odlučili su se za 17 filmova autora iz tri zemlje, Moldavije Švedske i Hrvatske.

Koordinatorica volontera Anđela Žapčić predstavila je i izložbu QR kodova koje će posjetitelji moći skenirati i tako otkriti GIF-ove, kratke vizualne poruke s FUSE izložbe GIF-ova, s tim da se gif animacije primaju do 5. svibnja i to o bilo kojoj tematici (na e-mail platformaf12@gmail.com, s naznakom 'GIF za FUSE'), te će svi GIFovi biti montirani u jednu video-instalaciju koja će biti projicirana u večernjem terminu na samu zgradu Hrvatskog doma.

Festival počinje u četvrtak radionicom eksperimentalnog filma na maloj sceni Hrvatskog doma, gdje će u 20 sati biti službeno otvaranje festivala s projekcijom pobjedničkih filmova prošlogodišnjeg, prvog izdanja FUSE.

U petak će biti održane dvije natjecateljske projekcije te okrugli stol 'Eksperimentalni filmovi danas'. Navečer će biti prikazan dugometražni igrani filma 'Ljetnikovac' redatelja Damira Čučića koji je bio člana žirija na prvom izdanju festivala. U ovom filmu on prati Vojina Perića, slijepog snimatelja dokumentarnih radiodrama, koji protagoniste svojih audio radova prima u praznom hotelu izvan sezone, što postaje film o traumama iz njihovih djetinjstava.

Film je prikazan prošle godine na 29. Međunarodnom filmskom festivalu u Marseilleu – FIDMarseille.

U subotu, posljednjeg festivalskog dana, posjetitelji će moći vidjeti filmove koji nisu ušli u natjecateljski program, a 2. FUSE završava dodjelom Grand Prix-a, nagrade žirija za najboljeg redatelja, montažera, snimatelja, te nagradom publike.

Kinoklub Karlovac organizira FUSE festival u partnerstvu sa Savezom udruga KAOPERATIVA koji upravlja prostorom Male scene Hrvatskog doma, a pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su Hrvatski audiovizualni centar, Zajednica tehničke kulture Karlovac te gradska tvrtka ViK. Ulaz na cijeli festivalski program je besplatan.