VIŠE OD 50 FILMOVA

Subversive Film Festival: U potrazi za izgubljenim analognim vremenom

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.04.2019 12:55
  • Objavljeno 23.04.2019 u 12:55
Prizor iz filma 'Melankolična djevojka'

Prizor iz filma 'Melankolična djevojka'

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

U sklopu 12. Subversive Festivala održat će se i 12. izdanje Subversive Film Festivala od 5. do 12. svibnja u zagrebačkim kinima Europa, Tuškanac, Kulturno informativnom centru te Muzeju suvremene umjetnosti. Uz više od 50 filmskih naslova dokumentarna, igrana i kratkometražna konkurencija donosi recentne i filmske naslove čiji autori kritički promišljaju svijet u kojem živimo, otvarajući nove horizonte a istovremeno ne oviseći isključivo o jednom teritoriju, jednom režimu i zakonima tržišta, najavljuju organizatori

U dokumentarnoj konkurenciji Subversive Film Festivala izdvajaju se redom novi filmovi SFF-u dobro poznatih sineasta. Stéphane Goël, švicarski redatelj i jedan od osnivača aktivističkog kolektiva Climage u filmu 'Otočanin' uzima udaljeni čileanski otok Isla Robinson Crusoe za svoj novi utopijski projekt u uvjetima masovnog turizma u kojima ovaj otok postaje meta turista koje lokalci nazivaju 'plasticas' jer im na odlasku ostavljaju samo gomilu plastičnog otpada.

Za francuskog videoumjetnika i sineasta Jean-Gabriela Périota snimanje filmova prije svega je politički čin, a nakon što je ispisao kroniku o filmskim aktivnostima frakcija njemačke krajnje ljevice tijekom šezdesetih i sedamdesetih, u filmu 'Naši porazi' ulogu snimatelja sada preuzimaju učenici pariške srednje škole. Autor će ih najprije natjerati da rekonstruiraju isječke iz seminalnih komada koji su obilježili pariški svibanj 68', da bi ih potom angažirao u diskusiji o istima. Što je kapitalistički režim? Što su sindikati? Što je politika? Upravo su to neka od pitanja koja Périot postavlja učenicima.

Kanadska autorica Astra Taylor, dobro poznata po svojim prijašnjim doksima 'Zizek!' i 'Examined Life' koji se bave slavnim filozofima, na Subversive se vraća punokrvnim političkim dokumentarcem 'Što je demokracija?' u kojem putuje svijetom i priča s iznimnim ženama, od Elini Perdikouri do Wendy Brown i Silvije Federici pokušavajući odgovoriti na pitanje koji je uopće smisao demokracije danas.

Što je demokracija?

Što je demokracija?

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

Turbulentnu povijest Crne Amerike zajedno sa svakodnevnim crnačkim iskustvima u osvit Trumpove pobjede ispisuje jedan je od najpredanijih kroničara američkog Juga, Roberto Minervini u filmu 'What You Gonna Do When the World Is on Fire?'.

'Sinoć sam te vidio kako se smiješ' kambodžanskog redatelja Kavicha Neanga u svom referiranju na užase Crvenih Kmera spaja intimno i političko, nježno brišući distancu između života i snova, povijesti i poezije, a rezultat je suptilna kronika o moralnom i fizičkom uništenju, ali i krahu čitave jedne generacije.

Sinoć sam te vidio kako se smiješ

Sinoć sam te vidio kako se smiješ

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

Talijanska redateljica Wilma Labate u doksu 'Zbogom, Sajgone' donosi malo poznatu priču o ženskom soul bendu iz Toskane čije članice usred burne 1968. odlaze na veliku azijsku turneju sanjajući o slavi samo da bi završile usred vijetnamske klaonice u kojoj su morale svirkom zabavljati američke trupe.

Ekološkom tematikom bavi se istraživački dokumentarac militantnog veterana Fernanda E. Solanasa (šifra: trilogija Vrijeme žeravice). 'Putovanje kroz zagađene gradove' denuncira zločine počinjene nad okolišem uz državni blagoslov od strane poljoprivrednih korporacija, ali i katastrofalne posljedice njihove pohlepe.

Friško s pariškog festivala dokumentarnog filma Cinéma du Réel stiže nam 'Campo', novi sablasni komad Tiaga Hespanhe koji nas vodi u najveću vojnu bazu u Europi smještenu na rubu Lisabona.

Campo

Campo

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

I dok današnjica preferira algoritme i digitalne formate, Subversive Film Festival u ovogodišnjoj igranoj konkurenciji traga za izgubljenim analognim vremenima. U filmu 'Mamac' Mark Jenkin koristi staru Bolex kameru i namjerno oštećuje filmsku traku, stvarajući osjećaj gledanja nekog starog filma Jeana Epsteina, samo što bretonske ribare sada zamjenjuju oni s Cornwalla.

Iz produkcije Ulricha Seidla dolaze 'Djeca mrtvih' u kojem autorski tandem Kelly Copper i Pavol Liska iz legendarnog Nature Theater of Oklahoma, rabi identičnu zrnatost fotografije, dok njihova Super osmica slijedi analogni karneval zombija Harka Harveya u suludoj adaptaciji Elfride Jelinek.

U artificijelnom 'Nož + Srce' (Vanessa Paradis u glavnoj ulozi), stari znanac SFF-a Yann Gonzalez ispisuje fetišističku posvetu gay-porn 'šesnaestici', ali i zaboravljenom 35mm formatu.

U digitalnoj eri prisjećamo se i starog dobrog fotoaparata koji je razorio tsunami selfieja i screenshot euforije. Koristi ga iznimni Richard Billingham u svom začudnom igranom debiju 'Ray&Liz' gdje kroz umjetničke fotografije oživljava svoje djetinjstvo britanske radničke klase satkanom od sendviča s ciklom i tosta ispečenog na vatri.

  • +10
  • +7

Subversive Film Festival 2019.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

U filmu 'Melankolična djevojka' njemačke redateljice, spisateljice i glazbenice Susanne Heinrich kao otužna referenca na novu digitalnu eru ostaje samo jedna kičasta fototapeta s tropskom plažom dok autorica kroz 15 vinjeta ispisuje ironični komentar o feminizmu, konzumerizmu, umjetnosti i seksu, u camp-pop spoju ranog Godarda i 'kraljevske' Margot Tanenbaum.

S berlinskog Foruma stiže nam indie dragulj Dana Sallitta 'Četrnaest'. Ova intimna i mikrobudžetska posveta (ženskom) prijateljstvu mnogo duguje Pialatu i Rohmeru, pristupajući mu s dostatnom dozom nježnosti i iznijansiranog osjećaja za vrijeme i njegove elipse.

U ovogodišnjoj igranoj konkurenciji posebno mjesto pripada veteranima nezavisnog filma. Jedna od najradikalnijih figura tzv. Berlinske filmske škole, Angela Schanelec u filmu 'Bila sam doma, ali', za koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojila Srebrnog medvjeda za režiju, artikulira one male trenutke koji oblikuju našu egzistenciju kroz protagoniste čija egzistencija kao da je odsutna i oslobođena od bilo kakve empatije.

Bila sam doma, ali

Bila sam doma, ali

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Subversive

Novim filmom Jia Zhangke, vodeće figure Šeste generacije kineskog filma, 'Pepeo ljubavi', dobili smo krajnje neobični spoj hladne melodrame, gangsterskog filma i povijesne freske o ulasku Kine u 21. stoljeće kroz njezinu radikalnu transformaciju u zemlju histeričnog i divljeg kapitalizma.

Najpoznatiji sineast u dugotrajnom kućnom pritvoru, Džafar Panahi, nakon vožnje taksijem nanovo sjeda u auto u filmu '3 lica'. Ovoga puta u izoliranu iransku regiju u kojoj se prepucij nakon obrezivanja djevojčica konzervira u soli i zakapa. Njegovo putovanje ujedno je i povijest iranskog filma i iskreni hommage njegovu mentoru Kiarostamiju.

Sablasni kraj (europske) civilizacije nagoviješta se u filmu Virgila Verniera 'Sophia Antipolis' u kojem 'utvrda Europa' postaje 'anti-polis' opsjednut fašističkom sigurnošću i videonadzorom, sa svojim blindiranim vilama, klinikama za estetsku kirurgiju, vjerskim kultovima, do zuba naoružanim zaštitarima i pripadnicima paravojne ultradesne grupacije koji pretvaraju ispražnjeni izbjeglički kamp u buktinju. Europa tako postaje tipično linčovski prostor za koji nismo posve sigurni pripada li paralelnom svijetu ili mitologiji.

Gosti ovogodišnjeg SFF-a na temu 'Europa na rubu' su francuski filozofi i pisci Didier Eribon, Geoffroy de Lagasnerie i Edouard Louis, potom feminističke autorice Tithi Bhattachary i Sara Farris te američka filozofkinja Jodi Dean. Stižu i profesor ekonomije i predstavnik tzv. novog njemačkog čitanja Marxa Michael Heinrich, profesor političke ekonomije sa Sveučilišta iz Bergama Riccardo Bellofiore, povjesničar i pisac s izraelskog sveučilišta u Ra’anani Ishay Landa, profesor postkolonijalnih studija i političke teorije na Sveučilištu u Bologni Sandro Mezzadra te Boris Buden, filozof i publicist koji živi i radi u Berlinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!