IZLOŽBA U HDLU

Evo što stvaraju mladi hrvatski umjetnici

08.07.2014 u 15:40

  • +3

32. Salon mladih

Izvor: Promo fotografije / Autor: HDLU

Bionic
Reading

Sukob trendovske pomodnosti i izvorne suvremene umjetnosti središnja je tema ovogodišnjeg, 32. Salona mladih koji je jučer otvoren u Domu hrvatskih likovnih umjetnika s djelima koja će pokušati odgovoriti što je danas u likovnosti čista pomodnost - bezidejno oponašanje uspješnih umjetnika, slikani dizajn ili koncept bez koncepta, a što izvorno problematiziranje suvremenog svijeta i umjetničke svijesti u njemu

Uz devet pozvanih autora, Grgura Akrapa, Petra Bunića, Martinu Grlić, Vojina Hraste, Luka Hrgovića, Ivanu Jurić, Maka Melchera, Mirona Milića, Mire Župe, žiri je za Salon odabrao 34 mladih autora koji propituju što danas znači 'stvarati kvalitetno', bez obzira je li riječ o izražavanju u tradicionalnim ili novim medijima, ozbiljnim i depresivnim ili frivolnim i duhovitim temama.

Njihove slike, skulpture, grafike, ambijenti i videoradovi nisu opterećeni služenju trendovima, a u kontekstu središnje teme pokazuju suvremenu umjetnost koja ne bježi od vještine i samosvrhovitosti, onoga što se često danas odbacuje kao puki tehnicizam.

Autor koncepcije Salona Feđa Gavrilović rekao je kako je njegovo autorstvo na izložbi početak velike odgovornosti, ali i odgovornosti žirija te umjetnika "da ostave trag s kojim su započeli i ostanu vjerni svom stvaralaštvu". Izložba obuhvaća puno različitih poetika, a zanimljivo je da se otvara na rođendan Miroslava Krleže, s čijim smo citatom o različitosti suvremenog i modernog najavili natječaj za Salon, dodao je.

Izabrani umjetnici su Alana Kajfež, Dalia Finek, Damir Sekulić, Daria Žmak, Andrea Knežević, Domagoj Rogina, Duje Medić, Fran Makek, Iva Višošević, Ivan Marković, Ivana Koren, Ivona Jurić, Janko Ivčić, Janko Petrović, Josip Tirić, Josipa Čeliković i Ina Ivandić, Josipa Štefanec, Krunoslav Dundović, Luka Čačić, Maja Bachler, Mara Tuta, Mitar Matić, Nataša Vuković, Neumnoživi, Patricija Purgar, Petar Popijač, Rene Bachrach Krištofić, Tanja Škrgatić, Valentina Supanz, Valerija Cerovec, Vedran Urličić, Vice Tomasović, Vitar Drinković, Zdravko Horvat i Maja Šimunović

U Domu HDLU-a paralelno je otvorena i izložba 'Venientes' (u prijevodu 'Oni koji dolaze'), koja se ostvaruje četvrtu godinu zaredom s ciljem predstavljanja ponajboljih radova iz godišnje produkcije zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti. Komisija profesora sa šest Akademijinih odsjeka je sa završne izložbe odabrala radove za izložbu - dvadesetak studenata slikarskog, kiparskog, grafičkog, nastavničkog te odsjeka za animirani film i nove medije.

'Onima koji dolaze Salon znači mnogo, a onima koji ostaju još više', istaknuo je dekan Akademije likovnih umjetnosti, izrazivši zadovoljstvo što se te dvije manifestacije održavaju istovremeno, jer 'zajedno smo jači'.

Salon mladih i izložba Akademijinih studenata, postavljeni u galerijama Bačva, Prsten i PM, mogu se razgledati do 27. srpnja.