bogat fundus

Etnografski muzej otvara izložbu 'Intimni prostori svakodnevice'

18.05.2023 u 09:26

Bionic
Reading

Na izložbi 'Intimni prostori svakodnevice' Etnografskog muzeja, koja se otvara u petak, 19. svibnja, predmeti iz Zbirke pokućstva, koji uglavnom potječu iz 19. i prve polovice 20. stoljeća, prvi put se predstavljaju u kontekstu interpretacija suvremenih umjetnica

Muzejska savjetnica i autorica izložbe Zvjezdana Antoš rekla je na konferenciji za novinare da je željela kontekstualizirati predmete u suvremenom viđenju, kako bi umjetnici svojim jezikom dočarali vizualnu priču koju želi ispričati.

Najavila je da će se u naredne dvije godine, koliko će izložba trajati, prostor transformirati različitim izložbama, a nov, ponekad i provokativan pogled na dom dat će radovi suvremenih umjetnica Ane Hušman, Nike Radić, Mejre Mujičić, Marine Viculin i Nike Radić, Tisje Kljaković Braić i Manuele Pauk.

"Izložba pokazuje samo mali dio našeg bogatog fundusa koji je često nedostupan javnosti, a mnoge od tih predmeta sam i sama otkupila tijekom 25-godišnjeg rada u muzeju", dodala je.

Izloženi namještaj pobuđuje asocijacije na prošlost, djetinjstvo, obitelj, od peći na drva i nekad sveprisutnih zelenih kuhinjski kredenca do raznih prepoznatljivih detalja, slika, posuđa, posteljine, zidnih kuhinjskih krpa s vezenim porukama.

Na panoima su predočena emotivna svjedočanstva kazivača koje je u njihovom prostoru intime snimio Damil Kalogjera, o tome što im znači taj prostor, kako su došli do njega i zašto ga se nikada ne bi odrekli.

Autorica likovnog postava Ksenija Jurinec kaže da je htjela prenijeti tijek priča i antropoloških istraživanja u kojima se vidi koliko su važne različitosti, ali i ono što nas ujedinjuje.

Namještaj je izložen u vitrinama koje oživljavaju prostor nekog stambenog prostora, s tapetama različitih boja i uzoraka koji, napomenula je, pokazuju neizmjernu kombinaciju raznih osobnosti, ali otkrivaju i tu toplu atmosferu.

Nika Radić izlaže rad "Biografija", seriju printeva koja se referira na brojna mjesta, njih čak 17 u više država, u kojima je dosad živjela. Majka i ona napravile su tlocrte tih stanova po sjećanju, a ona ih preklopila i izložila uz fotografije, izbrisavši ljude s njih.

"Ovo je priča o intimnom, svakodnevnom životu, ali pokazuje i trenutak nomadskog života 20. i 21. stoljeća, sliku određene grupe ljudi koja je živjela u Europi", rekla je Radić.

Iduće godine očekuje se izložba "Generacija S", rezultat suradnje mentorica i studenata etnologije i kulturne antropologije na Filozofskom fakultetu, animiranog filma i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti, dizajna na Arhitektonskom fakultetu te oblikovanja namještaja na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije, u partnerstvu s Prostoriom.

Izložba omogućuje i da posjetitelji zabilježe svoja promišljanja na temu, a pratit će ju i kreativne radionice u kojima će se istraživati različiti modaliteti svakodnevice, okrugli stol te ciklus predavanja stručnjaka za građanstvo.

Sama tema detaljno je obrađena u nedavno objavljenoj knjizi Zvjezdane Antoš "Zbirka pokućstva" i u virtualnoj izložbi Digitalne priče pokućstva na stranicama Muzeja.