17. svibnja - 11. lipnja

Samostalna izložba 'Obiteljski portret' Lee Vidaković u Galeriji Prsten

16.05.2023 u 09:20

Bionic
Reading

Samostalna izložba 'Obiteljski portret' Lee Vidaković, koja je uvrštena u program ovogodišnjeg Animafesta, otvara se u srijedu, 17. svibnja u Galeriji Prsten Meštrovićevog paviljona

Po riječima te vizualne umjetnice i animatorice, njezin je rad inspiriran izrekom japanskog budističkog mislioca Daisaku Ikede, po kojoj svaka obitelj ima svoje specifične okolnosti i probleme što ih samo ona može istinski razumjeti.

Instalacija se sastoji od sedam sinkroniziranih projekcija i prostornih instalacija s lutkama i dijelovima minijaturne kuće u kojoj se događa poetična, mračna i pomalo humoristična priča.

Animacije su izvedene u zahtjevnoj tehnici tradicionalnog lutka filma, te se u ovom radu miješaju estetike tradicionalnog i taktilnog lutka filma s fragmentiranom naracijom u suvremenom, raščlanjenom, prostornom kontekstu, ističe se.

Tiho nedjeljno popodne u aristokratskoj, obiteljskoj kući narušava jedan nenajavljeni posjet. Zategnuti odnosi, propast aristokracije i skori raspad Austro Ugarske Monarhije pritom su suptilno nagoviješteni kroz nemir i tenziju, napominje se u najavi HDLU-a.

Njezina animirana instalacija je pilot projekt nastao 2020. na doktorskom studiju na ADM/NTU u Singapuru, odnosno praktični dio doktorskog istraživanja koje se bavilo prostornom naracijom za animirane sadržaje u galerijskim, muzejskim ili drugim javnim prostorima van kino dvorana.

Kako je u predgovoru izložbe ustvrdio Vanja Babić, autorica je "Obiteljski portret" u prezentacijskom smislu osmislila dvojako, u prvome slučaju radi se o animiranom filmu namijenjenom ponajprije gledanju na projekcijama, a u drugome o galerijskoj instalaciji sačinjenoj od sinkroniziranih projekcija te u prostoru raspoređenih artefakata (lutke i minijaturne makete) pomoću kojih je animirani materijal realiziran.

Izložba će biti otvorena do 11. lipnja.