11. siječanj

Drama 'Teror' u osječkom HNK-u: Je li vojni pilot kriv zato što je, da bi spasio tisuće ljudi, srušio oteti avion sa 164 putnika?

10.01.2023 u 14:39

Bionic
Reading

Interaktivna kaznenopravna drama 'Teror' Ferdinanda von Schiracha u režiji Ivana Funka, nova je dramska premijera Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, a bit će izvedena u srijedu, 11. siječnja, što će biti i njezina hrvatska praizvedba, izvijestili su u utorak u tome kazalištu

Drama govori o sudskoj raspravi u kojoj se propituje krivnja pilota zrakoplova Larsa Kocha, koji mora izabrati hoće li srušiti zrakoplov sa 164 putnika, koji su oteli teroristi kako bi se njime zabili u stadion pun navijača, ili će pustiti da na stadionu pogine 70 tisuća ljudi.

Redatelj Funk rekao je na konferenciji za novinare da se u predstavu interaktivno uključuje i publika, pri čemu se kazalište pretvara u sudnicu, gledatelji postaju porotnici, a kraj predstave i ishod rasprave određuju njihovi glasovi na kraju izvedbe.

Predstava se ostvaruje u suradnji s Hrvatskim kazalištem iz Pečuha, gdje je premijerno izvedena u rujnu prošle godine, u povodu 30. obljetnice djelovanja, a intendantica osječkog HNK-a Dražena Vrselja ocijenila je kako je riječ o iznimno zanimljivoj predstavi, kakve do sada nije bilo u osječkom HNK-u.

Ravnatelj drame osječkog HNK-a Miroslav Čabraja kazao je kako je publika usko vezana uz ovu predstavu i njezin važan sudionik, jer svojim glasovima oslobađa ili osuđuje osumnjičenog.

  • +6
Press konferencija osječkog HNK-a uoči premijere predstave 'Teror' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slaven Vidaković zahvalio je Upravi osječkog HNK-a na prihvaćanju ideje o koprodukciji, za koju se nada da će, s obzirom na interaktivnost, dugo biti na repertoaru.

Kao glumac obožavam predstave u koje se može uključiti i publika, a mislim da ih i ona voli. Dobro je da je predstava postavljena sada kada Osijek i Pečuh obilježavaju 50. godinu od uspostave prijateljskih odnosa, i ovo će biti jedan od prvih zajedničkih projekata dvaju gradova, dodao je Vidaković.

U predstavi će, uz ostale, nastupiti Tatjana Bertok, Armin Ćatić, Goran Smoljanović, Petra Bernarda Blašković, Dejan Fajfer i Antonija Pintarić.

Scenografkinja je Julia Luca Erdős, kostimografkinja Fruzsina Istvánfi, a asistent redatelja je Đula Beri.