'RIZIK'

Dokumentarac o najpoznatijem zviždaču Julianu Assangeu na HRFF-u

08.12.2017 u 15:44

Bionic
Reading

U okviru filmskog programa Human Rights Film Festivala (HRFF) 8. prosinca se, među ostalim, prikazuje i 'Rizik', novi film Oskarovke Laure Poitras u kojemu se, nakon iznimno uspješnog dokumentarca 'CitizenFour' o Edwardu Snowdenu, bavi još jednim zviždačem, Julianom Assangeom

Autorica portretira kontroverznog osnivača WikiLeaksa, prolazeći kroz različite doživljaja njega, od faze gorljive podržavateljice njegova lika i djelovanja do autsajderice protjerane iz WikiLeaksa.

Po njezinim riječima, to na kraju nije ispao film koji je mislila da snima. Naime, mislila je da može zanemariti proturječja koja su izbijala na površinu - optužbe za seksualno napastovanje, ležerna mizoginija i bizarne celebrity audijencije i da ona nisu dio priče, no ispostavilo se da ona čine priču.

Portretirajući Assangea Poitras istovremeno daje svoj autoportret pa rezultat, kako se ističe u najavi filma, nije hagiografski prikaz već film o unutarnjem konfliktu redateljice dok se, do konačne presude, bori s kontradikcijama Assangeovog rada i njegove ličnosti.

Film je sniman šest godina, a nakon premijere na ovogodišnjem Cannesu, gdje je prikazan u sklopu selekcije Directors’ Fortnight, zbog etikete kontroverznosti redateljica ga je dijelom revidirala.

Na projekciji prije 'Rizika', u 18 sati, prikazuje se film 'Mama Colonel', dokumentarac o policijskoj časnici koja u Kongu nastoji spriječiti seksualno nasilje nad ženama i fizičko kažnjavanje djece.

Taj se treći dugometražni film Dieuda Hamadija istovremeno opisuje kao 'odlično snimljen dokumentarac i potresna, ali ne i prenaglašeno emotivna priča o disfunkcionalnom državnom i društvenom sustavu afričke zemlje u kojoj je normalno da djeca budu optužena za crnu magiju, a da se žene smatra ratnim plijenom susjednih plemena'.

'Hamadi suptilno gradi priču, i kombinirajući krupne planove i totale znalački stvara atmosferu koja gledatelja obuzima znatiželjom i empatijom', napominju organizatori festivala o tom nagrađivanom filmu.

Kasnovečernja projekcija rezervirana je za novi film redatelja Sang-soo Honga, jednog od najistaknutijih korejskih suvremenih autora - 'Sam na plaži noću'.

U tom filmu redatelj preispituje i istražuje značenje ljubavi u životima svojih filmskih likova, među kojima je i mlada glumica u nesretnoj ljubavnoj aferi s oženjenim filmašem.

Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na festivalu u Berlinu, dok je glavna glumica Min-hee Kim nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju žensku ulogu.

MM centar je 8. prosinca domaćin dokumentarca 'Dieste [Urugvaj]' Heinza Emigholza, koji je svojim, sad već četrdesetogodišnjim radom, snimajući modernističku arhitekturu napravio svojevrsnu 'autobiografiju moderne'. Središnja tema filma je rad Eladia Diestea, poznatog urugvajskog arhitekta.

Suzbijanje govora mržnje na internetu

Govorni program Festivala nastavio se obilježavanjem Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca u znak sjećanja na dan kada je 1948. godine potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima.

Ove su godine u fokusu dvije teme: suzbijanje govora mržnje na internetu i integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo.

U poslijepodnevnim satima održava se međunarodna konferencija o tzv. neliberalnim demokracijama u Europi, na kojoj će sudjelovati tridesetak izlagača, među kojima i Žarko Puhovski, Vesna Pusić i Jadranka Kosor, a koja će se nastaviti i 9. prosinca.

Projekcija filma 'S mladenkine strane' održat će se u dvorani Müller, a pratit će ju razgovor s redateljem Antoniom Augugliarom i producenticom Ginom Bruno.

To je dokumentarac s elementima fikcije, u čijem je fokusu skupina Palestinaca i Sirijaca koji bježeći od rata u Siriji stižu u Europu, a kako bi dovršili svoje putovanje u Švedsku, uz pomoć palestinskog pjesnika i talijanskog novinara, lažiraju vjenčanje.

Film je u Veneciji osvojio nagradu FEDIC za režiju, nagradu Mreže za ljudska prava te nagradu Sorriso Diverso, a prikazan je i u službenoj selekciji Hot Docs Festivala.

U petak će se održati i tribina 'Politizacija obrazovanja i/ili obrazovanje kao važna javna politika?' , na kojoj će se raspravljati o tome koja je uloga političkog odlučivanja, a koja je uloga struke u kreiranju obrazovne politike te koja su moguća i željena unaprjeđenja procesa odlučivanja za bolje obrazovanje.

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.