DOKUMENTARCI

Human Rights Film Festival donosi pobjednika Locarna, novi film Iliana Meteva

29.11.2017 u 10:18

Bionic
Reading

Ovogodišnje, 15. izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF), koje se od 4. do 10. prosinca održava u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca 2017. u riječkom Art-kinu Croatia, donosi bogat program dokumentarnih filmova

Novi film bugarskog redatelja Iliana Meteva cjelovečernji je igrani film "3/4" koji je na ovogodišnjem festivalu u Locarnu osvojio Zlatnog leoparda u kategoriji Filmmakers of the Present. Film donosi priču o tročlanoj obitelji, dječaku Nikiju, djevojčici Mili te ocu Todoru, čiji prividno harmonični život u tročetvrtinskoj mjeri narušava nestanak dječaka. Hrvatska publika poznaje njegov rad od uspješnog filma Posljednja ambulantna kola Sofije koji je ostvaren u hrvatskoj koprodukciji te je osvojio brojne nagrade.

"Mama Colonel" dokumentarac je o policijskoj časnici koja u Kongu nastoji spriječiti seksualno nasilje nad ženama i fizičko kažnjavanje djece. Treći dugometražni film redatelja Dieuda Hamadija osvojio je niz nagrada, uključujući onu Afričke filmske akademije za najbolji dokumentarni film 2017. kao i Grand Prix na festivalu Cinéma du Réel 2017.

"Dawson City – zamrznuto vrijeme" priča je o istoimenom gradiću udaljenom tristotinjak kilometara od Arktičkog kruga, koji je krajem 19. stoljeća postao središte američke zlatne groznice. Ova priča o usponu i padu grada na dalekom sjeveru početak je arheološke potrage redatelja Billa Morrisona za blagom pronađenim na istom mjestu desetljećima kasnije. Ovaj je dokumentarac ovjenčan nagradom Critics Choice Documentary Awards za najinovativniji dokumentarni film 2016. te je nominiran za nagradu Horizons na filmskom festivalu u Veneciji. 

"Pacijentica" kolumbijskog dokumentarista Jorgea Caballera prati sredovječnu ženu koja danonoćno skrbi o svojoj kćeri Leidy, oboljeloj od raka, strpljivo se probijajući se kroz birokratski labirint kolumbijskog zdravstvenog sustava. 

Na 15. HRFF-u i najbolji ovogodišnji eksperimentalni dokumentarci

Ovogodišnji festival donosi i najbolje ovogodišnje eksperimentalne dokumentarce. Koredatelji kultnog Levijatana (HRFF 2012.), Verena Paravel i Lucien Castaing-Taylor u eksperimentalnom dokumentarcu "Caniba" istražuju svijet Isseija Sagawe, zloglasnog japanskog kanibala optuženog za ubojstvo i djelomični kanibalizam 1981. godine. Film je nagrađen posebnom nagradom žirija na filmskom festivalu u Veneciji. 

J.P. Sniadecki, alumni harvardskog Sensory Ethnography Laba (koji vodi Lucien Castaing-Taylor) u suradnji s kanadskim umjetnikom Joshuom Bonnettom u eksperimentalno-dokumentarnom filmu "El mar la mar" na poetičan način pristupaju gorućoj političkoj temi. 16-milimetarskom vrpcom kreću u filmsko istraživanje tragova u pustinji Sonar, preko koje meksički imigranti pokušavaju prijeći u SAD. Film je osvojio Caligari nagradu i nagradu ekumenskog žirija na ovogodišnjem festivalu u Berlinu.

"Rečenice iz fantazije" naziv je eksperimentalnog filma banjalučkog redatelja Daneta Komljena, u čijem su središtu muškarac i žena koji igraju igru riječi. Koristeći naslov, ali i ideje iz eksperimentalnog teksta "Phantasiesätze" Waltera Benjamina, ovaj enigmatski film promišlja na glas smrt i "uskrsnuće" černobilskog krajobraza. Film je na festivalu u Locarnu ovjenčan nagradom Mantarraya. 

U sklopu ovog dijela programa bit će prikazana i mini retrospektiva argentinskog redatelja Jonathana Perela koja uključuje pet njegovih naslova - "Murali", "Vode zaborava", "17 spomenika", "Tabula Rasa" i "El predio".

Ulaz na sve projekcije i popratna događanja 15. Human Rights Film Festivala je besplatan.