OTVORENO 15. IZDANJE

Petar Milat na Human Rights Film Festivalu: Ovo je poziv na podjelu, različitost, hrabrost da izdržimo

05.12.2017 u 09:02

Bionic
Reading

Čileanskim filmom "Jedna čudesna žena" Sebastiana Lelia, koji upozorava na problematiku transrodnih osoba, u ponedjeljak navečer u zagrebačkom kinu Europa otvoren je Human Rights Film Festival (HRFF), tradicionalno fokusiran na angažirani i autorski film, koji se u svom ovogodišnjem, petnaestom izdanju održava pod nazivom "Sjedinjene Države Levanta".

Direktor Festivala Petar Milat kaže kako je imperativ tog festivala biti što bliže onome što se događa oko nas, a u posljednje vrijeme, istaknuo je, to je razaranje.

"Kada se pitamo zašto i u ime čega se to razaranje dešava, sve smo više svjesni da je to u ime jedinstva, zajednice, toga da zbijamo redove, a nekako uvijek ispada da u pozivu na jedinstvo ima jako puno onih koji ispadnu", rekao je Milat na otvorenju.

"Iz perspektive onoga što nestaje oko nas, možda i nepovratno, čini mi se da je ovogodišnji HRFF poziv na podjelu, različitost, hrabrost da izdržimo i živimo  te  podjele", dodao je.

Po njegovim riječima, ove se godine s partnerom, klubom Booksa, željelo dati širok presjek suvremenog stvaralaštva s Bliskog istoka, pa je upravo tim temama i gostima posvećen velik dio programa, no tijekom godine pojavila se i nova tema, vezana uz SAD. "Shvatili smo da je šok i trauma, koja je zadesila čitav svijet s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, nešto što bi valjalo prezentirati i ove godine, pa zato imamo niz američkih filmova svi žanrova, a odatle i naslov kojim spajamo dvije geografije i dva žarišta krize", objasnio je.

Samim nazivom "Sjedinjene Države Levanta" organizatori festivala, Multimedijalni institut i Udruženje za razvoj kulture “URK”, sugeriraju da živimo u vremenu krize u kojoj su politike najmoćnijih država, poput SAD-a pod Trumpom, postale jednako promašene i rušilačke kao i višedesetljetna zbivanja na Bliskome Istoku, odnosno kao i fenomen tzv. Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Temi suvremenog političkog, društvenog i kulturnog odnosa zemalja Levanta i SAD-a pristupit će se kroz razgovore s politolozima, književnicima i aktivistima, putem književnih tekstova i filmova. Za ovogodišnje izdanje pripremljen je izbor igranih i dokumentarnih ostvarenja recentne svjetske nezavisne produkcije, prikazivanih na najznačajnijim filmskim festivalima, te bogati diskusijski program s predavanjima, raspravama, tematskim projekcijama.

Prvi od četrdesetak filmova Festivala, "Jedna čudesna žena", koji je otvorio festival,  kroz priču o trasnrodnoj ženi, koju na svakom koraku onemogućuju u žalovanju za voljenim čovjekom, prikazuje kolike su prepreke s kojima se trasrodne osobe svakodevno suočavaju.

Među ostalim, prikazat će se dokumentarac "Rizik", novi uradak Laure Poitras, koja se, nakon filma o najpoznatijem američkom zviždaču Edwardu Snowdenu, bavi još jednim zviždačem, Jullianom Assangeom. Tu su i dvije dokumentarne filmske priče iz Levanta: "Grad duhova" Matthewa Heinemana te "Bez zaklona" Zaradashta Ahmeda. Iz SAD-a dolaze dva filma nezavisne produkcije koji se događaju u Brooklynu: "Štakori s plaže" Elize Hittman i "Sedmoga dana" Jima McKaya. Posthumno će se prikazati posljednji film Michaela Glawoggera "Bez naslova", kojega je dovršila njegova suradnica, montažerka Monika Willi na temelju snimljenih materijala i dnevničkih zapisa. Bit će tu i dvije premijere hrvatskih filmova: "Vremenske bombe" Gorana Sergeja Pristaša i kolektiva BADco. i "Dobri domaćini" Andreja Korovljeva. HRFF je realiziran u suradnji s partnerima iz brojnih drugih ljudsko-pravaških organizacija i državnih institucija kao i kulturnih i diplomatskih predstavništava u Hrvatskoj. Festival će trajati do 10. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 6. do 10. prosinca u riječkom Art-kinu Croatia. Ulaz na sve projekcije i popratna događanja je besplatan.