FMFS

Dodjelom nagrada žirija i publike završio je 13. Festival mediteranskog filma Split

11.07.2020 u 23:17

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada žirija i publike u ljetnom kinu 'Bačvice' završio je 13. Festival mediteranskog filma Split (FMFS) na kojem su tijekom 10-dnevnog trajanja prikazni filmovi iz 19 zemalja a sve projekcije filmova bile su unaprijed rasprodane

Festival je održan uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera.

Odlukom žirija nagrada 'Udica' za najbolji hrvatski kratkometražni film pripala je filmu "Arka", redatelja Natka Stipaničeva. Tom prvonagrađenom filmu žirija pripala je i novčana nagrada od 13.000 kuna, te Udica festivala za najbolji scenarij hrvatskog kratkometražnog filma s nagradom od 5.000 kuna.

'Zbog vještih redateljskih postupaka, tjeskobne, apsurdne atmosfere, suptilnog crnog humora i originalnih likova čija groteskna lica kao da smo već negdje vidjeli, ovaj film zaslužuje da bude apsolutni pobjednik festivala i zato mu dodjeljujemo uz glavnu nagradu i nagradu za scenarij. Rijetki su filmovi u kojima se uz izvrsnost pokopi i pogodan trenutak. A 'Arka' je jedan od takvih," navedeno je u obrazloženju ovih nagrada. Žiri je Udicu FMFS-a za najbolji hrvatski srednjometražni film: dodijelio filmu "Da je meni ono što mi nije", redateljice Višnje Skorin. Filmu je pripala i novčana nagrada 5000 kuna. "Film nas budi iz rutine i potiče na razmišljanje o egzistencijalnoj poziciji pojedinca u suvremenom društvu, ali i snazi medija i njihovom tretmanu tog pojedinca," istaknuto je u obrazloženju ove nagrade.

Osim triju nagrada žirija dodijeljene su i četiri nagrade publike.

Udica FMFS-a za najbolji dugometražni film, prema izboru publike (s ocjenom 4,52), pripala je francuskom filmu "Nas dvije", redatelja Filippa Meneghettija. Nagrada publike za najbolji hrvatski kratkometražni film (s ocjenom 4,63) dodijeljena je filmu "Druker", redatelja Rine Barbira. Novčana nagrada za taj film je 5000 kuna.

Dobitnik nagrada publike za najbolji hrvatski srednjometražni film (s ocjenom 4,26) je film "Da je meni ono što mi nije", redateljice Višnje Skorin. Udica FMFS-a za najbolji kratkometražni film iz međunarodne konkurencije, prema izboru publike (s ocjenom 4,64) pripala je palestinsko-njemački film "Maradona's legs", redatelja Firasa Khourya. Novčana nagrada za taj film je 1000 eura.