KORISTAN ALAT ZA NAKLADNIKE

Moderna vremena pokrenula Top listu najprodavanijih knjiga

11.07.2020 u 14:55

Bionic
Reading

Portal Moderna vremena pokrenuo je projekt Top lista najprodavanijih knjiga, gdje će se na temelju mjesečnih izvješća o prodaji iz knjižara širom Hrvatske čitatelji moći informirati o popularnim naslovima i novitetima, a nakladnici pratiti trendove i percepciju svoje produkcije

'Top lista knjiga' objedinjuje mjesečne izvještaje o prodaji koje Moderna vremena (mvinfo.hr) prikupljaju iz reprezentativnog uzorka od 30-ak knjižara diljem Hrvatske. Projekt je pokrenut s ciljem informiranja šire javnosti o najprodavanijim naslovima u Hrvatskoj, iz područja beletristike, publicistike i knjiga za djecu, ali i ostalih tematskih niša i žanrova.

Redovno praćenje prodaje knjiga u knjižarama, odnosno top liste, uobičajeni su format u svijetu knjiga, a nakon dužeg vremena izbivanja takav projekt opet je dostupan u Hrvatskoj, ističu iz Modernih vremena.

'O važnosti prikupljanja informacija o prodaji iz knjižarske mreže govori i podatak iz godišnjeg istraživanja hrvatskog tržišta knjiga koji pokazuje da čitatelji odluku o kupnji najčešće donose na mjestu kupnje odnosno u knjižari, a distribucija i prodaja kroz knjižarsku mrežu čini oko 47 posto prodajnog udjela', napominju.

'Top lista knjiga' temelji se na većem broju generiranih top-listi segmentiranih po različitim tematskim ili žanrovskim kriterijima koji odražavaju i raznolikost interesa šire publike.

Najprodavanije naslove moguće je pregledavati kroz pojedinačne top liste iz područja: Publicistika / Strana književnost / Hrvatska književnost / Knjige za djecu i mlade / Slikovnice / Društvo, politika, povijest / Biografije i memoari / Popularna znanost i tehnologija / Putopisi i putovanja / Hrana i kuharice, i dr. 

Svaka od navedenih listi donosi pregled najprodavanijih naslova. Klikom na pojedini naslov moguće je dobiti osnovne informacije (autor, nakladnik, prevoditelj, cijena) a link 'Više o knjizi' vodi na stranice Modernih vremena gdje je moguće dobiti cjelovite informacije o pojedinom naslovu (za one naslove koji se nalaze u bazi MV).

Trend ukupne prodaje graf je koji prikazuje prodaju knjige kroz mjesece i aktivirat će se kroz vrijeme, odnosno, kako se top lista bude mjesečno nadopunjavala.

Mjesečnim praćenjem prodajnih rezultata u različitim tematskim i žanrovskim nišama moći će se preciznije očitati trendovi i načini percepcije knjižne produkcije u najširoj čitateljskoj publici, njezini interesi ali i mogući smanjeni interes za pojedine vrste knjiga, ističu iz MV-a. Također, tu će se čitalačka publika imati priliku informirati o novitetima na tržištu.

Top lista najprodavanijih naslova u hrvatskim knjižarama objavljivat će se u mjesečnom ritmu na stranici 'Top lista knjiga', na kojoj je trenutno moguće vidjeti koje su knjige bile najprodavanije u mjesecima travnju i svibnju 2020., a uskoro će biti objavljeni i novi podaci o prodaji, iz mjeseca lipnja.

Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture RH u sklopu programa Poduzetništvo u kulturnim i kreativnim industrijama u 2019. godini.