OTVOREN TABOR FILM FESTIVAL

Nenad Borovčak: 'Tabor je možda zadnji festival na svijetu koji će se održati'

11.07.2020 u 11:36

Bionic
Reading

U manjem formatu no inače, u dvorcu Veliki Tabor u petak je otvoren trodnevni 18. Tabor film festival na kojemu će biti prikazana 22 filma iz 17 zemalja te 12 domaćih naslova

Direktor Tabor film festivala Nenad Borovčak kazao je kako su unatoč pandemiji odlučili održati festival, ali u smanjenom formatu te većim dijelom na otvorenom. U zatvorenim prostorima smanjen je broj sjedišta, s prijašnjih 150 na tridesetak.

U međunarodnoj konkurenciji prikazuju se 22 filma iz 17 zemalja i svi su hrvatske premijere. U domaćoj se konkurenciji javlja 12 naslova, od kojih su tri premijere.

'Ovo je jedna od posljednjih prilika ovoga ljeta da ljudi dođu na filmski festival. Danas smo čuli da se neki glazbeni i filmski festivali neće održati ove godine, tako da je Tabor možda zadnji festival na svijetu koji će se održati', rekao je Borovčak.

Popratni filmski program sastoji se od dviju retrospektiva u kojima se predstavlja filmsko stvaralaštvo prošlogodišnjeg pobjednika u međunarodnoj konkurenciji Petera Cerovšeka, koji ujedno predstavlja i svoj filmski festival, te Anne Vasof, grčke redateljice s austrijskom adresom.

Peteru Cerovšeku, koji će biti dio žirija međunarodne konkurencije, ovo je treći put da sudjeluje na festivalu, a dodaje kako ga je prošlogodišnja nagrada jako obradovala te se na festival uvijek rado vraća. Prema njegovu mišljenju, na ovom se festivalu predstavljaju najbolji kratkometražni filmovi na svijetu.

U Cerovšeka u žiriju međunarodne konkurencije su i britanski redatelj Thomas Johnson i multimedijalni umjetnik Igor Grubić, a u žiriju domaće konkurencije animatorica Ivana Bošnjak, multimedijalna umjetnica Tanja Vujasinović te slovenska umjetnica Ana Čigon. Autori najboljih filmova bit će nagrađeni trofejom 'Veronikina lubanja'.

U programu Zagorski specijal predstavljaju se autori s ovog područja ili film koji je snimljen na nekoj lokaciji u Hrvatskom zagorju, a ove je godine riječ o filmu snimljenom upravo u dvorcu Veliki Tabor. Riječ je o dokumentarnom filmu o kongresu slobodne improvizacijske glazbe Improcon, koji je prije dvije godine okupio stotinjak umjetnika iz gotovo cijelog svijeta, a snimila ga je slovenska multimedijalna umjetnica Tea Grahek.