U ROVINJU

Dodijeljene nagrade na 6. Danima Mirka Kovača

28.09.2019 u 20:40

Bionic
Reading

Na 6. Danima Mirka Kovača u Rovinju dodijeljene su nagrade u četiri kategorije - za najbolji roman, najbolje djelo mladog autora, najbolju knjigu eseja te za najbolji scenarij za knjige i filmove objavljene u Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori i Srbiji tijekom 2018., a najbolji roman je Josipa Mlakića 'Skica u ledu'

Ove je godine žiri bio u sastavu Predrag Antonijević, Vlaho Bogišić (predsjednik žirija), Enver Kazaz i Dragan Radulović, dok su izbornici za pojedine kategorije bili Mića Vujičić (roman), Tomislav Brlek (esej), Srđan V. Tešin (djelo mladog autora) i Bruno Kragić (scenarij).

Na sastanku u Beogradu krajem kolovoza žiri je jednoglasno donio odluku da se za najbolji roman nagrada dodijeli Josipu Mlakiću za 'Skicu u ledu' u izdanju Frakture.

Nagrada za najbolje djelo mladog autora dodijeljena je Kristini Gavran za knjigu 'Gitara od palisandra' u izdanju Disputa, za najbolju knjigu eseja nagradu je dobio Sinan Gudžević za knigu 'Maksimir i Mirogoj' u izdanju Frakture, dok je za najbolji scenarij nagrađen Ivan Salatić za djelo 'Ti imaš noć'.

'Vjerujemo da će ova manifestacija pomoći boljem upoznavanju rada i djela Mirka Kovača i drugih književnika, ali i spoznaju književne povijesti prostora, kojega danas zovemo regijom jugoistočne Europe. Nagrada 'Mirko Kovač' koja se dodjeljuje, neka i dalje bude poticaj stvarateljima, intelektualcima i ljudima od pera, ali i mjesto nadahnuća u vjeru pobjede dobroga nad zlim', poručili su organizatori ovog tradicionalnog susreta, koji se ove godine u Rovinju održava od četvrtka.

Književnik Mirko Kovač rođen je 1938. godine u mjestu Petrovići kod Nikšića u Crnoj Gori a umro je u Hrvatskoj, u Rovinju 2013. godine.

Autor je više romana, novela, zbirki pripovijedaka, eseja, televizijskih drama i filmskih scenarija. Napisao je scenarije za filmove: 'Mali vojnici', 'Lisice', 'Okupacija u 26 slika', 'Pad Italije', 'Tetoviranje' i dr. Autor je više TV i radio-drama. Knjige su mu prevođene na njemački, francuski, talijanski, engleski, švedski, nizozemski, poljski, madžarski, i dr. Kovač je bio suradnik časopisa Crnogorski književni list, a bio je i članom Savjeta za standardiziranje crnogorskoga jezika.

Mirko Kovač se našao na udaru pansrpskog pokreta krajem 1980-tih godina, te je emigrirao u Hrvatsku, a od 1991. godine živio je u Rovinju. Posthumno su mu objavljeni romaneskni memoari 'Vrijeme koje se udaljava', tekst u kojem rekreira životni luk od djetinjstva do smirenja u hrvatskom podneblju u Istri.