TIVAT U CRNOJ GORI

Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina otvoren izložbom ‘Igračka u srcu’

  • Autor: T. B./Hina
  • Zadnja izmjena 28.09.2019 11:12
  • Objavljeno 28.09.2019 u 11:12
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia / Rolf Richardson / Alamy

Crnogorski Tivat mjesto je održavanja 3. Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina

U sklopu 3. Foruma mladih pripadnika hrvatskih manjina koji se održava u crnogorskom Tivtu od 27. do 29. rujna, u petak je Domu kulture ‘Josip Marković’ u Donjoj Lastvi otvorena multimedijalna izložba dječjih radova naslovljena ‘Igračka u srcu’, inspirirana hrvatskom tradicijskom kulturom, kako se zove i program međunarodne suradnje ove institucije sa Hrvatskom školom Boston i Zakladom hrvatskih studija Sydney.

Izložba je rezultat šestomjesečnog međunarodnog natječaja, kojim je obuhvaćeno više od 200 mališana iz Europe, SAD-a i Australije. Među nagrađenim radovima su i radovi djece, polaznika Hrvatske škole, koju u saradnji sa Maticom iseljenika u Crnoj Gori realizira Hrvatsko nacionalno vijeće.

U kategoriji kolektivnog likovnog rada, djeca koja pohađaju Hrvatsku školu u Tivtu osvojila su prvo mjesto. Osim likovnih, natječaj je obuhvatio i literarne radove, video uratke i multimedijalne projekte.

‘Igračka u srcu’ realizirana je u suradnji s hrvatskim školama, katoličkim misijama, društvima i udrugama te drugim relevantnim institucijama izvan Hrvatske s ciljem poticanja i razvoja kreativnosti djece i mladih uz učenje i promociju hrvatske tradicijske kulture, njegovanja hrvatskoga jezika, međusobnog povezivanja i umrežavanja te povezivanja s domovinom Hrvatskom.

Na natječaju koji se provodio od ožujka do rujna 2018. sudjelovalo je više od dvije stotine djece i četrdesetak mentora iz Australije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Italije, SAD-a, Srbije, Švedske i Njemačke.

O projektu i izložbi govorila je Lada Kanajet Šimić, rukovoditeljica Odjela za školstvo, znanost i sport u Hrvatskoj matici iseljenika, a izložbu je otvorio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji se zahvalio organizatorima i pohvalio rad sa najmlađima u Hrvatskoj školi u Crnoj Gori.

Na izložbi su prikazani radovi škola iz Hrvatske te radovi polaznika Matičine Male škole hrvatskoga jezika i kulture. Osim otvorenja izložbe, događaj je obogaćen i radionicom za djecu, koja su dobila priliku da s mentorima izrađuju igračke.

Subotu 28. rujna je rezervirana za radni dan Foruma, a u večernjim satima svečano će biti proslavljeno 15 godina nastave na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!