SKIRA

Dizajn rasvjete Hendrixova mosta nagrađen u New Yorku

12.06.2018 u 15:11

Bionic
Reading

Dizajn rasvjete Zelenog mosta, popularnog Hendrixova mosta u Zagrebu, realiziran prema projektu Deana Skire i njegovog tima, osvojio je prestižnu IES Special Citation nagradu u New Yorku, za 'izniman pristup u dizajnu rasvjete uz korištenje svjetla kao umjetničke forme'

Svečana dodjela nagrade održat će se 9. kolovoza u Bostonu, u povodu 45. godišnjice održavanja konferencije IES Illuminating Engineering Society, društva koje je međunarodni autoritet na području rasvjete.

Riječ je o nagradi koju dobivaju projekti s iznimno kreativnim i originalnim idejama.

'Veliko nam je zadovoljstvo primiti ovakvu značajnu nagradu u međunarodnoj konkurenciji s projektima koji iza sebe imaju renomirane timove i globalne investitore', rekao je u povodu nagrade Dean Skira.

'Ponosni smo što možemo doprinijeti promociji naše države i u ovako specijaliziranom segmentu kao što je dizajn rasvjete i arhitektura', dodao je.

Hendrixov most Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Autor je niza nagrađivanih projekata poput Eurasia tunela koji povezuje Europu i Aziju, Svjetlećih divova u Puli i uvale Čikat te raznih proizvoda. Nedavno je nagrađen i za dizajn kružnog toka u Puli IALD nagradom u Chicagu.

Skira je član međunarodnih udruženja IES Illuminating Engineering Society i IALD International Association of Lighting Designers.

Dizajn rasvjete željezničkog mosta u Zagrebu ističe njegovu prepoznatljivu zelenu boju, dok RGB rasvjetu aktivira vlak svojim prolaskom što svjetlosni efekt čini dinamičnim.

Projekt je započeo 2014. te je uz podršku i suradnju s Gradom Zagrebom i HŽ Infrastrukturom d.o.o. realiziran u svibnju 2017.