U AUGSBURGU

Deveti GavranFest u Njemačkoj prikazat će pet Gavranovih komada

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 28.01.2019 10:13
  • Objavljeno 28.01.2019 u 10:13
Miro Gavran

Miro Gavran

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Međunarodni kazališni festival 9.GavranFest, na kojemu se izvode isključivo kazališni tekstovi hrvatskog književnika Mire Gavrana, održat će se 1., 2. i 3. veljače u Sensemble Theatreu u Augsburgu u Njemačkoj, a prikazat će pet Gavranovih komada u produkcijama teatara iz Austrije, Hrvatske i Njemačke

Festival 1. veljače otvara izvedba komedije 'Lutka' Sensemble Theatra iz Augsburga, Njemačka, nakon čega slijede izvedbe iz Teatra Und so fort iz Munchena, Teatra Gavran iz Zagreba i Theatra Center Forum iz Beča, priopćeno je iz Teatra Gavran.

GavranFest su 2003. godine pokrenuli Slovaci u gradu Trnavi u Kazalištu 'Jana Palarika' gdje je imao četiri izdanja, potom se 2013. održao u Krakovu u Poljskoj u Teatru Ludowy, a od 2016. godine se održava u Pragu u Češkoj.

Domaćin festivala Sensemble Theater s Gavranovim se radom susreo prije trinaest godina, kada je postavio njegovu dramu 'Kako ubiti predsjednika', a posljednje dvije godine s uspjehom izvodi i komediju 'Lutka'.

  • +5
  • +2

Miro Gavran

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Gavran je izrazio zadovoljstvo što je upravo taj teatar odlučio organizirati festival koji je značajno pridonio popularizaciji njegova kazališnog rada u Slovačkoj, Poljskoj i Češkoj, gdje se do sada odvijao.

'Drago mi je što je došla na red i Njemačka, zemlja u kojoj se teatru pridaje velika pozornost', dodao je.

U subotu 2. veljače festivalski program donosi monodramu 'Poncije Pilat' u izvedbi Teatar Und so fort iz Münchena, nastala prema istoimenu romanu Mire Gavrana, te komediju 'Sladoled' u izvedbi Teatra Gavran iz Zagreba.

Festival će 3. veljače zaključiti Gavranove komedije 'Pivo' u izvedbi Sensemble Theatera iz Augsburga i 'Zabranjeno smijanje', u izvedbi Theater Center Forum iz Beča.

Selektori festivala su Anne Schuester i Sebastian Seidel. U sklopu festivala bit će održana i dva okrugla stola na kojima će Gavranovu o radu govoriti redatelji, glumci, teatrolozi i prevoditelji.

Miro Gavran je do sada imao sedam premijera u njemačkim kazalištima, te su mu objavljene dvije knjige drama na njemačkom jeziku u izdanju University of Bamberg Press U Bambergu . Svojedobno su čak tri njegove drame bile uvrštene u hrestomatiju najboljih svjetskih drama u izdanju izdavačke kuće Anton Hiersemann iz Stuttgarta, 'Kreontova Antigona', 'Ljubavi Georgea Washingtona' i 'Noć bogova'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!