vegetacijski ciklus

Daruvar dobio unikatan kalendar 'Ginkgo biblioba'

15.11.2023 u 12:50

Bionic
Reading

Večeras u 20 h, u knjižnici Bogdana Ogrizovića, Petra Preradovića 5 u Zagrebu bit će predstavljen jedinstveni kalendar za godinu Ginkgo biblioba 2024., koji donosi 12 pjesama Marka Pogačara za 12 mjeseci u godini te 12 fotografija daruvarskog ginkga kroz 12 mjeseci

Ovaj svjetski jedinstveni projekt će predstaviti: Vanda Cegledi, dogradonačelnica Grada Daruvara, Kruno Lokotar, koji je osmislio i uredio kalendar, Marko Pogačar, pjesnik, Saša Selihar, autor fotografija te Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk.

Nakon predstavljanja, TZ Daruvar-Papuk predstavit će nešto iz degustativne ponude Grada. Kalendar je objavio Jesenski i Turk u suradnji s Kultipraktikom i uz potporu Grada Daruvara.

Iz predgovora:

Ništa tako dobro ne prikazuje kalendarsku godinu sa svim njezinim mijenama kroz mjesece i godišnja doba kao vegetacijski ciklus. Ništa tako dobro ne opušta i ne vraća optimizam kao boravak u prirodi ili pogled na nju. Malo što je ljepše i fotogeničnije od stabla, pogotovo kada se radi o tako iznimnom stablu kakvo je daruvarski ginkgo biloba, zaštićeni spomenik parkovne arhitekture star oko 240 godina, koji je 2019. godine proglašen Hrvatskim stablom godine, a 2020. srebrnim Europskim stablom godine.

Brošura Ginkgo biblioba svojim naslovom spaja prirodu, drvo ginka i pisanu riječ (grč. biblos – papirus), pa tako neskromno pokušava povezati nešto praktično i lijepo, kao što je ovaj zidni kalendar, s umjetničkom fotografijom i poezijom. Zbog toga je tijekom cijele godine, oko 15-og u mjesecu Saša Selihar s iste pozicije fotografirao stablo ginkga, a Marko Pogačar, naš u svijetu prijevodima najprisutniji pjesnik, ispisao ciklus od 12 pjesma, po jednu za svaki mjesec. I još jednu s motivom daruvarskog simbola ždrala, za poleđinu kalendara.

Sam pogled na stablo je umirujući, a budući da je još k tomu fotografiran s uvijek istog mjesta, pruža čvrst oslonac u životu, jer nudi opuštajuću stabilnost i kontinuitet, drevnost, povezuje prošlost i sadašnjost, apelira na ekološki odnos prema vijeku i svijetu i predstavlja bogatu hortikulturnu tradiciju grada Daruvara.

Kroz četiri godine ginkgo ispred dvorca Jankovića bit će fotografiran iz četiri različite perspektive, ovogodišnja je zapadna, svake godine kalendar će objaviti ciklus pjesama novog vrhunskog hrvatskoga autora/ice. Tako će vremenom nastati zbirka poezije četvoro autora/ica Ginkgo biblioba.

Posebnu zahvalnost dugujem upravi grada Daruvara koja je ovu brošuru prepoznala i podržala kao svjetski jedinstven pokušaj spajanja do sada nespojenog, oplemenjivanja kalendara i popularizaciju umjetnosti. Tako je konkretnim činom pokazala brigu za inovativnost i kreativnost, odgovornost za svoj grad i njegovu tradiciju, razvijenu ekološku svijest i skrb za umjetnost, i to kako za fotografiju tako i za onu najranjiviju i najzahtjevniju, za poeziju. To je lijep primjer kako se od lokalnog stvara globalno, što je i ujedno slogan daruvarskog portala MojPortal.hr koji je također prepoznao vrijednost ovog projekta i pomogao da se on realizira. Za kraj parafrazirajmo Rousseaua: "Budite ljudi – sadite šume!" (Kruno Lokotar)