večeras

'Moji tužni monstrumi', prva premijera na velikoj sceni obnovljene Gavelle

15.11.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Premijera predstave 'Moji tužni monstrumi' Mate Matišića u režiji Vite Taufera, koja će biti izvedena u srijedu navečer, prva je premijera na velikoj sceni obnovljenog Gradskog kazališta Gavelle

Matišić u drami "Moji tužni monstrumi", koja se nadovezuje na "Ljude od voska", propituje poroznost granice između zbilje i fikcije, biografije i izvedbe, osobe i lika.

Kako ističu iz Gavelle, ova predstava, podnaslovljena kao "dramski dnevnik", donosi scene u kojima se "maštovito spajaju teatralnost i svojevrsna hiper-događajnost s intimnošću i dokumentarnošću koje se ne boje izložiti intiman prostor", ali iznosi i društveni kontekst, kolektivne boli i nepravde i "čvorove koje nismo raspetljali".

U središtu "Mojih tužnih monstruma" dramski je pisac i glazbenik Mate, glumi ga Živko Anočić, koji se obračunava s takozvanim "prepoznavateljima istine". U ostalim ulogama nastupaju Antonija Stanišić Šperanda (Ana), Filip Šovagović (Fabijan, Stipe), Jelena Miholjević (Lidija, Slava, Milica), Sven Šestak (Ljuban, Milan), Franjo Dijak (Ivan, Stanislav), Ivica Pucar (Iko) i Mada Peršić (emigrantkinja, prevoditeljica).

Scenograf je Lazar Bodroža, kostimografkinja Marita Ćopo, autor glazbe Šimun Matišić, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Mate Matišić (1965.) diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Bio je zaposlen u Dramskom programu HRT-a i u Jadran filmu, a trenutno je redovni profesor na Odsjeku za dramaturgiju Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Autor je niza dramskih tekstova izvođenih u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima su "Bljesak zlatnog zuba", "Svećenikova djeca", "Sinovi umiru prvi", "Žena bez tijela", "Fine mrtve djevojke", "Ljudi od voska", "Ja sam ona koja nisam". Scenarist je ili koscenarist dugometražnih igranih filmova (Život sa stricem, Priča iz Hrvatske, Fine mrtve djevojke, Svećenikova djeca, Koja je ovo država...), a uz pisanje bavi se skladanjem glazbe za film i kazalište.

Vito Taufer (1959.) režiju je diplomirao u Ljubljani. Režirao je više od stotinu dramskih predstava i opera, a od 1989. stalni je kućni redatelj Slovenskog mladinskog gledališča u Ljubljani. Dobitnik je mnogih nagrada, uz ostale Borštnikove nagrade, Prešernove nagrade i Nagrade hrvatskog glumišta. U Hrvatskoj je režirao u riječkom i zagrebačkom HNK, ZKM-u, Kerempuhu i Gavelli.