više od 60 raznovrsnih događanja

'Dani europske baštine 2020.' u rujnu i listopadu: Online sadržaji raznovrsnih oblika

15.09.2020 u 12:25

Bionic
Reading

Manifestacija 'Dani europske baštine 2020.' u Hrvatskoj će se održavati tijekom rujna i listopada, s temom 'Baština i obrazovanje – učenje za život', a donosi 16 online sadržaja i više od 60 događanja u 23 mjesta, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija

Ministarstvo ocjenjuje kako je u novim okolnostima i vremenu koje nas suočava s različitim izazovima uslijed pandemije koronavirusa iznimno važno da se društveni i kulturni život nastavi.

'Ovogodišnja tema u centar stavlja sintezu baštine i obrazovanja kako bi se društvu dao poseban poticaj za dodatnom aktivacijom na području obrazovanja. Sustavnom edukacijom kao i neformalnim, kreativnim načinima prenošenja znanja i vještina dajemo vrijedan zalog dobrobiti naših budućih generacija', ističe Ministarstvo.

Novonastala situacija izazvana pandemijom te brojne mogućnosti koje pružaju nove tehnologije, smatra, potaknuli su organizatore Dana europske baštine da naprave iskorak prema bržem i lakšem pristupu informacijama. Tako je ovogodišnji program, ističu iz Ministarstva, obogaćen velikim brojem online sadržaja raznovrsnih oblika poput virtualnih izložbi, online radionica i predavanja putem web aplikacija i online edukativnih sadržaja.

Online sadržaji i 60 događanja

U sklopu online sadržaja Dana europske baštine tako se 11. do 30. rujna održava i online izdanje 24 . međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, a 29. rujna online radionica / Kviz znanja ikavske kajkavštine 'Lipo, dite, misec, cista – to je moja ikavica!'. Mogućnosti kulturnog turizma bit će predstavljene online 1. listopada, a dan poslije, 2. listopada, virtualno će se predstaviti promotivni video Odsjeka za konzervaciju restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. Virtualna 4. izložba čipke Sikirevci 2020. na programu je 4. listopada, a 5. listopada virtualna izložba portreta 'Pogledi'.

Kao online sadržaji bit će dostupni i edukativni program Hrvatskog povijesnog muzeja 'Baština i obrazovanje - dvadeset godina učenja za život', digitalno izdanje konferencije Najbolji u baštini 2020. te program Ruksak (pun) kulture - Umjetnost i kultura u vrtiću i školi.

U sklopu Dana europske kulture organizirano je mnoštvo događaja, među kojima i predstavljanje sustavnih arheoloških istraživanja Vučedola u Vukovaru, stručni obilazak staroga grada Pakraca, izložba o industrijskoj baštini Siska, stručni obilazak Dubrovnika, izložba i predstavljanje hrvatskih manjina izvan Republike Hrvatske i pjesnička večer posvećena Iliji Crijeviću.

Hrvatski restauratorski zavod (HRZ) promotivnim događajima upućuje na važnost ukupnih radova na arheološkoj baštini, a ovogodišnji događaji vezani uz rad HRZ-a organizirani su u Bjelovarsko-bilogorskoj, Brodsko-posavskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Ovogodišnja manifestacija donosi 16 online edukativno-promotivnih sadržaja, više od 60 raznovrsnih događanja posvećenih obrazovanju i baštini u 23 naselja diljem Hrvatske. Na manifestaciji će se predstaviti oko 40 projekata obnove, bilo da se radi o početcima velikih projekata, bilo onima u tijeku ili predstavljanju dovršenih radova na arheološkoj, nepokretnoj i pokretnoj baštini u organizaciji Hrvatskog restauratorskog zavoda, podsjeća ministarstvo.

Publikacija 'Dani europske baštine 2020.' donosi osnovne informacije o kreiranom online sadržaju te podatke o prigodnim događanjima: o lokaciji, datumu, vremenu održavanja, kao i kratak opis njihova sadržaja, a informacije se mogu pratiti na mrežnim stranicama Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske: www.min-kulture.gov.hr.