48. fest

Dana Budisavljević u žiriju, a filmovi Jure Pavlovića, Ognjena Sviličića, Ivana-Gorana Viteza i Borisa Homovca na festivalu u Beogradu

23.01.2020 u 13:11

Bionic
Reading

Ovogodišnji 48. beogradski Fest održava se od 28. veljače do 8. ožujka, a festival će otvoriti film 'Otac' Srdana Golubovića u kojemu glavnu ulogu glumi Goran Bogdan, te će netom prije biti premijerno prikazan na filmskom festivalu u Berlinu.

Svečano zatvaranje festivala obilježit će holivudski glumac John Malkovich koji će izvesti muzičko-scenski performans 'Muzički kritičar'. Gost festivala bit će i Costa Gavras koji će dobiti nagradu za životno djelo, kao i glumica Mira Banjac.

Fest je posvećen legendarnom glumcu Bekimu Fehmiju, koji je preminuo pije deset godina, a u programu je skoro 100 filmova. Unatjecateljskom je programu 20 filmova, a o nagradama će odlučivati žiri u kojemu je i hrvatska redateljica Dana Budisavljević, te glumac Sebastian Cavazza, glumica Nataša Ninković, njemački glumac Clemens Schick i redatelj Nikola Ljuca. Pogram Klasika ove godine, između ostalog, bit će posvećem nedavno preminuloj divi glumišta Nedi Arnerić.

U festivalskim programima bit će prikazano više hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Osim filma 'Otac' kojim festival počinje, u glavnom natjecateljskom programu bit će prikazani i filmovi 'Glas' Ognjena Sviličića te 'Mater' Jure Pavlovića.

U porgramu Fokus bit će prikazan film 'Dopunska nastava' Ivana-Gorana Viteza te koprodukcija 'Svi protiv svih' Andreja Košaka (Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska).

Među spacijalnim projekcijama na programu su 'Sin' Ines Tanović, zatim nova serija 'Tajkun' Miroslava Terzića s Draganom Bjelogrlićem, Tihanom Lazović, Branislavom Trifunovićem, Jankom Popovićem Volarićem i drugima, te kratki film 'Više ne znam ko smo mi' u režiji Borisa Homovca s Dorom Fišter Toš, Lukom Dragićem, Robertom Budakom, Mislavom Čavajdom i drugima.