MEĐUNARODNI FESTIVAL STRIPA

Crtani romani šou u znaku Biukovića

04.11.2009 u 09:37

Bionic
Reading

Međunarodni festival stripa Crtani romani šou održat će se od 6. do 8. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih, galeriji Showroom i kinu Europa s ciljem promicanja stripa kao devete umjetnosti te jačanje kulturnog, medijskog i javnog interesa za strip

Ovogodišnji 12. festival Crtani romani šou bit će u znaku obilježavanja 10. godišnjice smrti Edvina Biukovića, jednog od najcjenjenijih pripadnika 'izgubljene generacije' hrvatskoga stripa, rekao je umjetnički direktor festivala Slaven Gorički na konferenciji za novinare. Uz obilježavanje godišnjice smrti Edvina Biukovića, bit će priređena izložba njegovih radova koji dolaze iz privatnih kolekcija i nikada nisu javno izloženi. Otvorenje Biukovićeve izložbe u kinu Europa u petak, 6. studenoga, označit će i početak festivala, a radove će publici predstaviti Dalibor Talajić.

Kao goste ovogodišnjeg festivala Gorički je najavio crtače francuskog stripa Zorana Janjetova i scenarista Jean Pierrea Pecaua, poznatog po hit-serijalu 'Tajna povijest' na kojemu je surađivao s našim proslavljenim crtačima Igorom Kordejem i Željkom Pahekom, također gostima festivala.

Izložba Zorana Janjetova, Željka Paheka i gosta iz Slovenije Zorana Smiljanića bit će priređena u galeriji Showroom sva tri dana festivala.

Najavljeno je i gostovanje Danijela Žeželja, poznatog umjetnika s newyorškom adresom, koji će festivalsku publiku počastiti crtačkim performansom uz instrumentalnu pratnju saksofonistice Jessice Lurie i njezina jazz sastava.

Festivalu će prisustvovati i predstavnici aktualnog vrha domaće strip produkcije koji rade za najveće američke i francuske izdavačke kuće - Esad Ribić, Goran Parlov, Goran Sudžuka i Igor Kordej, autori koji su značajno obilježili područje našeg, ali i svjetskog stripa u posljednjih deset godina.

Uz atraktivne izložbe, svakodnevna druženja s gostima, brojna predavanja i tribine organizirat će se i likovne radionice za djecu koje će voditi Maja Duvnjak.

Ulaz na sva festivalska zbivanja je besplatan, što je jedan od pokušaja organizatora da strip kao umjetnost približi hrvatskoj javnosti.