kul-tura

Cool baština čeka vas u Jastrebarskom

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Jastrebarsko, gradić na pola puta između Zagreba i Karlovca, na pola puta između urbanog i ruralnog, između mira i gradske vreve, spaja te puteve u jedan idiličan kraj s domaćom atmosferom. Okružen osunčanim vinorodnim brežuljcima na kojima su se smjestila brojna obiteljska gospodarstva, izletišta, šume i mnoge druge ljepote, zajedno s najvećim bogatstvom, kristalno čistom izvorskom vodom, Jastrebarsko predstavlja idealno mjesto za odmor, ali i za naučiti nešto novo iz povijesti

Postoje brojne zanimljivosti o Jastrebarskom, ne baš svima poznate, pa evo da podijelimo neke od njih:

  • sunčani sat u klaustru Franjevačkog samostana mjeri vrijeme od 1845. godine
  • kup Plešivice tradicionalno je natjecanje koje se od 1907. godine održava na najstarijoj hrvatskoj prirodnoj stazi za sanjkanje
  • tradicionalni plešivički specijalitet zove se copanjek i smatra se slanim kolačem
  • na čašu portugisca svraćali su pripadnici svjetskog jet seta Charlie Chaplin i Isadora Duncan

No, ovaj kraj nije poznat samo po uspješnosti plešivičkih vinara, već i po bogatstvu i čistoći vode. Izvor vode u Svetoj Jani na glasu je kao afrodizijak te se tamo nalazi prirodni bazen s prirodnim izvorom vode u kojem temperatura vode ne pada ispod 23 stupnjeva tijekom čitave godine.

Kroz jaskanski kraj proteže se i više od 250 kilometara označenih biciklističkih staza koje vode kroz netaknutu prirodu i čekaju upravo Vas da otkrijete neki njezin još neotkriveni dio.

Ono što Jastrebarsko čini posebnim je i projekt kulTura. Već godinama Jaskanci njeguju dobrosusjedske odnose s Općinom Črnomelj u Sloveniji, s kojom su proveli zajednički prekogranični projekt kulTura. Njihovu je dobru suradnju prepoznala Europska unija i u okviru Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020., sufinancirala projekt u iznosu od čak 1.118.806,54 eura (85% sredstava) sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Projekt zanimljivog naziva „Baština Jaske i Črnomlja također može biti ˈcoolˈ. Za sve.“ posebno je osmišljena turistička tura koja posjetitelje vodi po 13 kulturnih atrakcija u Jastrebarskom i 15 u Črnomlju, ali pruža i sveobuhvatan doživljaj oba kraja kroz lokalne zanate i okuse, povezujući lokalne ponuditelje, obrtnike, umjetnike i tradicionalna zanimanja. Stručno vođenje po turi dostupno je u pratnji turističkog vodiča, a sam je obilazak ture popraćen i uz besplatnu mobilnu aplikaciju kulTura koja posjetitelje vodi uz GPS navigaciju, a dostupna je putem App i Play Store-a.

Kroz aplikaciju kulTura, posjetitelji otkrivaju informacije o povijesti grada Jastrebarskog, kroz edukativne igrice i zagonetke na zanimljiv način doznaju različite zanimljivosti, a istovremeno skupljaju bodove koje kasnije mogu iskoristiti za različite pogodnosti. Naime, aplikacija kulTura u sebi također sadrži i bonitetnu karticu putem koje, prolazeći turu, dobivaju bodove koje zatim mijenjaju za različite popuste i pogodnosti kod lokalnih ponuditelja hrane, pića, smještaja te tradicionalnih obrtnika čiji se popis nalazi u aplikaciji.

Posebna je vrijednost projekta kulTura što je prilagođen osobama s tjelesnim invaliditetom, kako bi dodir kulture omogućio svima. Kroz posebne ture, stručnu obuku turističkih vodiča i nabavu mobilnih rampi kako bi povijesne lokacije učinili dostupnijima, Jaska i Črnomelj postali su tako prvi od 50-ak manjih pograničnih gradova koji su osobama s tjelesnim invaliditetom omogućili turistički doživljaj.

Kroz vrlo važan investicijski aspekt projekta kulTura, u Jastrebarskom je uređen Turističko-informativni centar koji je postao informativno središte za sve stare i nove posjetitelje, a osim toga u perivoju dvorca Erdödy postavljen je paviljon namijenjen društvenim sadržajima i kao ugodno mjesto za odmor nakon šetnje perivojem Erdödy.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Jedno od najvećih bogatstava ovog projekta koji je baštinu učinio cool u svakom pogledu, osim što se povećala svijest o važnosti prepoznavanja kulturne baštine jest i to što je u projekt uključena cijela lokalna zajednica: lokalni muzeji, turistički vodiči, udruge, građani, obrtnici, lokali, koji su povezani kroz prikupljanje priča iz povijesti.

Ova cool tura oblikovana je po mjeri posjetitelja i na dosad neviđeni način predstavlja kulturnu baštinu i lokalnu ponudu, ostavlja dojam suvremenosti, a istovremeno ne zanemaruje duh povijesti kroz susrete s poznatim povijesnim likovima na ulicama, trgovima i parkovima, nepoznate priče iz davnina. Osim povijesti, njeguje i avanturistički duh kroz aktivnosti kao što je primjerice paraglajding s Japetića i Plešivice.

Zdravlje i zajedništvo izuzetno smo počeli cijeniti nakon svih događanja u 2020., a jedna od stvari, onih neopipljivih koja nam mnogima nedostaje, jest putovanje. Jastrebarsko je ucrtano na turističke rute prema Jadranu, ali i na rute svih turista iz okolice koji imaju itekako dobar razlog za zaustaviti se ovdje i obići sve zanimljive lokacije, dok su možda ranije bili navikli samo proći kroz mjesto.

Povezavši svoju povijest i tradiciju sa susjedima, Jastrebarsko je napravilo snažan turističko-razvojni zaokret i kroz zajednički prekogranični turistički proizvod s Črnomljem, dodatno obogatilo svoju prepoznatljivost.

Više o projektu: https://www.kul-tura.hr/

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!