MEĐUNARODNA KONKURENCIJA

Čak tri hrvatske koprodukcije, sve u režiji žena, na prestižnom Sundanceu

05.12.2017 u 15:03

Bionic
Reading

U međunarodnu konkurenciju kratkometražnih filmova prestižnog Filmskog festivala Sundance, koji će se održati od 18. do 28. siječnja u Park Cityju, uvšteni su igrani film 'Deer Boy' Katarzyne Gondek te animirani 'Ježeva kuća' Eve Cvijanović i 'Manivald' Chintis Lundgren

"Deer Boy" redateljice i scenaristice Katarzyne Gondek, nastao u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji, horor je bajka o instinktima, prvom lovu, krvi i prirodi. Uz elemente apsurdnog humora, film prikazuje što se događa kada se u obitelji lovca rodi sin s jelenovim rogovima. "Roditeljska toplina miješa se s gađenjem, snovi sa stvarnošću, a dječja nevinost s lekcijama o ubijanju", napominje se u obavijesti Hrvatskog audiovizualnog centra.

Glavne uloge tumače Janusz Chabior, Katarzyna Sniezka Sobiszewska, Eryk Maj, Mieszko Czachor i Andrzej Adamczak, dok su Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Mokrović i Kristijan Ugrina za film dali glasove. 

Hrvatski koproducent je Filmska udruga Motion, od hrvatske ekipe na filmu su radili koproducentica Barbara Vekarić i dizajner zvuka Ivan Zelić, a film je premijerno prikazan u svibnju na festivalu u Krakowu.

Animirani film "Manivald" redateljice Chintis Lundgren nastao je u koprodukciji Kanade, Hrvatske i Estonije. Hrvatski koproducent je Draško Ivezić (Adriatic Animation) koji uz Chintis Lundgren potpisuje i scenarij o neiskusnom liscu u tridesetim godinama koji se, kada sretne seksi vuka, majstora za perilice za rublje, uplete u neobičan ljubavni trokut. 

Film je do sada prikazan i nagrađen na brojnim filmskim festivalima diljem svijeta, a na ovogodišnjem Animafestu proglašen je najboljim filmom u Natjecanju hrvatskog filma.

"Ježeva kuća" osim na Sundanceu nominirana i za nagradu "Annie"

Animirani film "Ježeva kuća" redateljice i scenaristice Eve Cvijanović, snimljen u koprodukciji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija, dosad je osvojio 24 nagrade, a upravo je nominiran i za nagradu "Annie" Međunarodnog društva za animirani film u kategoriji animiranog kratkometražnog filma.

  • +5
Animirani film Ježeva kuća Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Bonobo studio

Proslavljena adaptacija basne Branka Ćopića, koja kroz priču o susretu ježa i nekoliko šumskih zvijeri progovara o važnosti doma, za tu će se nagradu natjecati s filmovima "Draga košarko" veterana animacije Glena Keanea i zvijezde košarkaškog kluba Los Angeles Lakers Kobea Bryanta, "Negativni prostor", u produkciji IKKI Filmsa i Mauel Cam studija, "Lešinari" studija Timouse i Adult Swimm te "Jaguarov sin" Google Spotlight studija, u režiji Jorgea Gutierreza.  

Ta se američka nagrada za postignuća u animaciji dodjeljuje 45. put, a o tome koliki je njezin značaj .govori i podatak da je najviše nominacija među filmskim studijima ove godine pripalo DreamWorksu (22), Disneyju (18) i Pixaru (15). 

Svečana dodjela najavljena je za subotu, 3. veljače u Los Angelesu, u dvorani Royce Hall Sveučilišta UCLA, a prije toga film će biti i u utrci za nagrade Sundancea, jedne od najznačajnijih smotri nezavisnog filma u SAD-u, koju je 1984. osnovao Robert Redford. 

Sva tri naslova uvrštena na taj festival sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.