PRIZNANJE U SEULU

Buljanov Macbeth na Kazališnoj olimpijadi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.10.2010 14:36
  • Objavljeno 13.10.2010 u 13:33
mcbeth_420

mcbeth_420

Izvor: Promo fotografije / Autor: Novo kazalište

Predstava 'Macbeth after Shakespeare' u režiji Ivice Buljana izvedena je 9, 10. i 11. listopada na prestižnoj Kazališnoj olimpijadi u Seulu

Kazališna olimpijada (Theatre Olympics) je međunarodna festivalska organizacija koju su osnovali poznati svjetski redatelji i pisci Robert Wilson, Heiner Müller, Tadashi Suzuki, Wole Soyinka, Tony Morrison i Theodoros Terzopoulos, s ciljem oživljavanja olimpijskog duha i promoviranja internacionalnog ozračja za dramsko stvaralaštvo.

Olimpijski komitet ima trinaest članova iz različitih zemalja, a sjedište mu je u Ateni. Prvi festival je održan u Ateni i Epidaurusu 1995, a drugi u Tokiju pod predsjedanjem Tadashija Suzukija. Najopsežnije, treće izdanje bilo je u Moskvi, a umjetnički direktor bio mu je legendarni ruski režiser Jurij Ljubimov. Sljedeća Olimpijada je održana u Istanbulu pod umjetničkim pokroviteljstvom grčkog redatelja Terzopoulusa, dok se ovogodišnja, peta Olimpijada održava u Seulu od 24. rujna do 7. studenoga.

Na njoj se prikazuju 44 predstave iz trinaest zemalja pod motom 'Ljubav i humanost'.

U programu su prikazane, između ostalih, predstave 'Kad se mi mrtvi probudimo' indijskog redatelja Ratana Thizama, Sofoklov 'Ajant' Theodorosa Terzopoulosa, 'Dionis' Tadashija Suzukija, 'Hamlet' Thomasa Ostermeiera te 'Krappova posljednja vrpca' u režiji Roberta Wilsona. Giorgio Barberio Corsetti prikazao je dvije predstave, a u međunarodnom programu predstavljaju se redatelji Reza Haddad, Jorge Vargas, Youn-Taek Lee i Igor Berezin

Nakon lanjske premijere u ZKM-u, osvojene Velike Borštnikove nagrade, nastupa na Međunarodnom festivalu u Havani, poslije čega je proglašena najboljom stranom predstavom na Kubi, predstava 'Macbeth after Shakespeare' Novog kazališta iz Zagreba i Mini teatra Ljubljana odabirom u elitni program doživjela je još jedno značajno priznanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi